Partnership+belangrijk+bij+transitie+varkenshouderij
Nieuws
©

Partnership belangrijk bij transitie varkenshouderij

De transitie naar een duurzame kringlooplandbouw vraagt veel van de varkenssector. De leefomgeving in en buiten de stal moet beter en de varkenssector moet nog efficiënter gebruik maken van grondstoffen. De bedrijven die samenwerken in het Partnership Innovators Varkenshouderij en Varkensvleesketen zullen daarbij een belangrijke rol spelen, stelt voorzitter Dick Kroot.

Sinds 2 mei 2019 is het Partnership Innovators Varkenshouderij en Varkensvleesketen officieel een stichting. Dat meldde Dick Kroot tijdens de ledenbijeenkomst op 27 juni in Ewijk. Het Partnership werkte eerst samen met VIC Sterksel. Nu is het dus een stichting waar alle bedrijven die in de varkenssector actief zijn zich bij kunnen aansluiten. Doel van het Partnership blijft hetzelfde: zorgen dat de Nederlandse varkenshouderij en varkensvleesketen een leidende positie houdt in Europa en daarbuiten. Dat gebeurt door het stimuleren van innovatie in de keten.

Onderzoeksagenda

Om dit doel te bereiken is het Partnership al een tijd betrokken bij de Onderzoeksagenda Varkenshouderij. Bart Verhees, vice-voorzitter van de POV ging kort in op de stand van zaken van de Onderzoeksagenda, met name op het mestdossier dat nu onder zijn verantwoording valt. “Er wordt gezegd dat we het mestprobleem na 30 jaar nog niet hebben opgelost. Dat klopt niet: we hebben 95 procent al voor elkaar en werken nu aan de laatste 5 procent. Daarnaast moeten we er voor zorgen dat we de verschillende marktconcepten uitbreiden en zorgen dat we de toegevoegde waarde die we al hebben ook kunnen vermarkten.”

Dick Kroot sloot aan met de stand van zaken op de andere onderdelen. “Het verbeteren van de bigvitaliteit is niet eenvoudig, de lat ligt hoog. Een focusgroep van 12 experts is er mee bezig. Het is bijvoorbeeld nog de vraag hoe we bigvitaliteit meten Bij het verantwoord omgaan met staarten ligt veel Europese druk. Een einddatum hangt ons boven het hoofd. De 14 varkenshouders die er mee bezig zijn merken dat het niet eenvoudig is. De omstandigheden moeten altijd en overal goed zijn. Bij castratie speelt vooral het level playing field binnen Europa. Welke eisen stelt bijvoorbeeld Duitsland. Op het punt van antibiotica zijn we op de goede weg.”

Duidelijk is volgens Kroot dat het bij alle onderdelen van de Onderzoeksagenda altijd gaat om een goede samenhang tussen veel verschillende factoren. “Klimaat, voer, fokkerij, stalinrichting, enzovoort het speelt allemaal een rol. Daarom is het Partnership ook van belang. We moeten het als verschillende bedrijven samen oplossen.”

De grens over

Het Partnership moet ook gaan samenwerken naar het buitenland toe. Daartoe hield Kelly Vermeer namens de Holland Agri Group een hartstochtelijk pleidooi. In de Holland Agri Group werken Vermeer van Joosten Young Animal Nutrition, Hans Bleumink van Olmix en Niel Hiemstra van Agrilight samen in het buitenland. “We verliezen als Nederlandse varkenssector ons goede imago, terwijl we het zo goed doen op gebied van vertrouwen, transparantie, efficiëntie en gezondheid. Daar kunnen veel meer doen. De Denen en Duitsers zitten ons op de hielen.”

Door als Partnership ook in het buitenland en bij bezoeken van buitenlanders in Nederland samen te werken liggen er volgens Vermeer heel veel kansen. Holland Agri Group heeft al een plan van aanpak gemaakt. Het Partnership gaat daar nu mee aan de slag om de BV varkenshoudend Nederland beter in de spotlights te zetten.

Lees hier meer over de transitie naar kringlooplandbouw.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer