Minder+varkens+geen+taboe+meer
Nieuws
©

Minder varkens geen taboe meer

De POV stelt dat de warme sanering het aantal varkens in Nederland definitief gaat verminderen. Van de circa 12,5 miljoen varkens gaat er naar schatting vijf tot tien procent af. “De sector werkt daar vrijwillig aan mee en komt zo tegemoet aan de maatschappelijke wensen”, zegt POV-voorzitter Linda  Janssen. “Hierover liggen er afspraken met de overheid evenals over het verbeteren van de toekomst van de bedrijven die doorgaan.”

Voor de herstructurering van de varkenshouderij is 180 miljoen gereserveerd voor de warme sanering. “Dat de met die gelden opgekochte varkensplaatsen weer snel opgevuld zullen worden door groeiende bedrijven, is een misvatting”, stelt Janssen. “Wij maken harde afspraken met de overheid over het verbeteren van de leefomgeving door sanering. Die afspraken zullen wij nakomen en wij vragen de overheid dat ook te doen. Onder meer door belemmerende regelgeving weg te nemen die innovatie en verduurzaming van ‘de blijvers’ tegenhoudt.”

Naast het genoemde bovengenoemde bedrag komt er 80 miljoen euro aan innovatiegelden vanuit het klimaatakkoord beschikbaar. Dat geld kan de sector inzetten voor innovatie en verduurzaming van blijvende varkensbedrijven. Ook wil de sector samen met de overheid en de vleesketen zich ontwikkelen naar markt- en vraaggestuurd produceren en naar maatschappelijke toegevoegde waarde. Vastgelopen regelgeving en juridische gaten staan deze noodzakelijke ontwikkeling volgens Janssen in de weg. Daarom moet de overheid gas geven op vergunningverlening voor innovaties op het gebied van mestverwerking, de stikstofregelgeving (PAS), de geurwetgeving en de ontwikkeling van stalsystemen die emissies aanpakken bij de bron. “Het werken aan een beter milieu in de praktijk, wordt al gauw onmogelijk gemaakt door juridische en papieren obstakels. Daar is niemand mee gediend, de boer niet, de maatschappij niet en ook het milieu niet.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer