Klassieke+varkenspest+bij+29+Japanse+bedrijven
Nieuws
©

Klassieke varkenspest bij 29 Japanse bedrijven

Sinds begin september 2018 zijn er 29 varkensbedrijven in Japan besmet geraakt met Klassieke varkenspest (KVP). De drie meest recente uitbraken trof drie bedrijven met in totaal 13.600 varkens. Ondanks de aangescherpte maatregelen is de KVP-crisis daar nog niet onder controle.

Het 27e geval van KVP op een varkensbedrijf werd ontdekt op 22 juni. Sommige varkens waren al gestorven, andere hadden hoge koorts en de eetlust was flink verminderd, toen officiële dierenartsen het bedrijf bezochten. Na de klinische inspectie en bemonstering zijn de bloedmonsters getest op het Klassieke varkenspest-virus. De dag erop was bekend dat het om een KVP-uitbraak ging op het bedrijf met 1.200 varkens. Twee dagen later was het ruimen van de dieren en het desinfecteren van de stallen en de verontreinigde materialen en gereedschappen voltooid.
Op 28 juni werd het 28e door KVP getroffen varkensbedrijf gevonden. Het bedrijf huisveste 6.550 varkens en vertoonden de specifieke symptomen van KVP zoals hierboven omschreven. Een contactbedrijf met ruim duizend varkens is ook geruimd en gedesinfecteerd.
Het 29e geval van KVP liet niet lang op zich wachten. Op 2 juli is een varkensbedrijf met ruim 4.800 varkens verdacht van KVP. De dag erop werd dat bevestigd, aldus het rapport naar de OIE.

Orale vaccinatie


Naast de regio Gifu zijn ook in de naburige ‘provincies’ Mie en Aichi met KVP-besmette wilde zwijnen aangetroffen. In Gifu zijn sinds begin september vorig jaar in totaal 1.548 wilde zwijnen (307 kadavers en 1.241 gevangen) getest op het KVP-virus. Bijna de helft ervan bleek positief te zijn: 693 wilde zwijnen. In Aichi zijn 561 wilde zwijnen getest en 35 positief bevonden op het KVP-virus. In Ehime (niet grenzend aan Gifu, de kern van de KVP-besmettingen) zijn 4 wilde zwijnen positief getest. In de overige 40 regio’s zijn tot begin juni 2019 geen wilde zwijnen positief getest. Maar met de ontdekking van KVP bij wilde zwijnen in de regio Mie gaat de verspreiding dus toch door.
Negen maanden na de eerste uitbraak bij een commerciële varkenshouderij met ruim 600 varkens is de KVP-crisis in Japan niet beteugeld. Hygiënemaatregelen, vervoersbeperkingen en het oraal vaccineren van wilde zwijnen tegen KVP in Gifu en Aichi hebben de bestrijdingsplichtige ziekte tot nu toe nog niet tot staan gebracht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer