Vegaburger%3A+niet+beter%2C+niet+gezonder
Nieuws
©

Vegaburger: niet beter, niet gezonder

Er komen veel vegetarische hamburgers op de markt. Het Belgische Test Aankoop heeft er drie getest en de resultaten vielen flink tegen. De hamburgers leken niet op vlees, de smaak liet te wensen over en qua gezondheid leggen ze het af tegen een echte hamburger.

Het testpanel heeft een aantal van de meest recent geïntroduceerde vegaburgers onder de loep genomen. Het gaat om de Greenway burger, de Beyond burger en de Incredible burger. Deze vegetarische hamburgers moeten volgens de producenten een goede vervanger zijn voor vlees. Bij het bakken en qua textuur, geur en smaak lijken ze volgens het testpanel echter helemaal niet op vlees.

Vleeseter niet overtuigen


Vooral de geur valt tegen, de testers vonden ze zelfs stinken. Qua smaak viel vooral de Incredible burger door de mand, het testpanel omschrijft de smaak als chemisch. De Greenway burger was neutraal. De Beyond burger had een goede smaak maar leek nog steeds niet op vlees.

Op uiterlijk, geur en smaak lukt het dus nog niet om een vegaburger te maken die op vlees lijkt. Voor een vegetariër, veganist of flexitariër zal het misschien niet zo’n probleem zijn, maar een vleeseter zul je er volgens het testpanel niet mee overtuigen.

Niet gezonder


Daar komt bij dat de vegaburgers niet gezonder zijn dan hamburgers van mager rundvlees. Een hamburger van mager rundvlees bevat minder vet, suiker en zout dan de vegetarische hamburger. Daarnaast bevat de rundvleesburger meer eiwit, maar geen vezels die de vegaburger dan weer wel heeft. De drie geteste vegaburgers scoren wel wat beter dan hamburgers van varkens- en normaal rundvlees.

Nadeel van de vegaburgers is dat er ultrabewerkte producten in zitten. Naast water, vetten en eiwitten uit soja of erwten zitten er veel additieven in. Dat wordt als nadeel gezien omdat de consumptie van sterk bewerkte etenswaren wordt afgereaden. Ze zouden een link hebben met obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Deze risico’s dalen bij het eten van onbewerkte plantaardige producten.

Dagelijkse consumptie van de nieuwe vleesvervangers raadt Test Aankoop af. De consumenten die dat willen, kunnen hun vegaburgers beter zelf maken.

Lees het gehele artikel bij Test Aankoop.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer