Sanitaire+revolutie%2C+vergeten+les
Blog
©

Sanitaire revolutie, vergeten les

Bloggen is voor mij een nieuw fenomeen, maar ik hoop jullie te kunnen inspireren. Ik ben Arjan Wermink en mijn praktijkervaring heb ik zeven jaar lang opgedaan op een grote zeugenhouderij. Hier werd mij duidelijk dat er met hygiëne een wereld te winnen is. Daarna ben ik vier jaar accountmanager geweest en vervolgens ben ik gestart als Nederlands eerste hygiënespecialist in de varkenshouderij.
De titel van mijn eerste blog gaat over de humane gezondheid. Lang geleden woonden mensen in dorpen, hygiëne was niet zo belangrijk. Toen men echter in steden ging wonen, bleek de levensverwachting enorm te dalen. Er braken diverse ziekten uit doordat de leefstijl van het dorp ook in de stad werd aangehouden.
Pas in 1853 heeft John Snow voor het eerst aangetoond dat ziektes zich verspreiden via het drinkwater. Hij heeft de basis gelegd om drinkwater en sanitaire voorzieningen te scheiden. Dit heeft zich ontwikkeld tot onze hedendaagse riolering, schoon drinkwater en normale gewoontes als regelmatig douchen, handen wassen en schoonmaken. Dit heeft onze levensduur en gezondheid sterker beïnvloed dan welk antibioticum of vaccin ook. Laat u overtuigen door dit korte betoog van Robbert Dijkgraaf tijdens DWDD University.
Ik denk dat wij ook aan de vooravond staan van de sanitaire revolutie in de varkenshouderij. Veel onderzoek en aandacht is uitgegaan naar voeding, genetica en stallenbouw. Ik ben er zeker van dat de tijd van hygiëne nu is aangebroken. Natuurlijk is er wel wat gebeurd, maar ik ervaar dagelijks dat er nog veel te bereiken is. Zeker op grotere bedrijven (vergelijk met steden) waar we meer ziekten krijgen die continu aanwezig zijn (endemische ziektes). De vraag is of we deze betaalbaar onder controle kunnen houden met de huidige aanpak en maatschappelijke randvoorwaarden. Hiernaast liggen er ook enorm veel kansen om dierprestaties veel beter te benutten. Het potentieel zit er gewoon in, alleen we halen het er onvoldoende uit.
Daarom denk ik dat het cruciaal is om als varkenshouder in uw adviesteam een vaste plek in te ruimen voor een hygiënespecialist. Op het vlak van reinheid is immers de grootste winst te behalen! Hoe zorgt u op uw bedrijf dat de sanitaire revolutie geen vergeten les wordt?

Arjan Wermink
Hygiënespecialist MS Schippers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer