Feestje
Blog
©

Feestje

Tijdens het opschonen van mijn archief stuitte ik op een foto uit 2014. Ik kijk lachend in de camera, rode jurk met witte stippen, een pen in mijn rechterhand en een aantal vellen papier voor me op tafel. En ik realiseerde me ineens dat ik iets te vieren heb. Ik ben vijf jaar ondernemer. Een lustrum!

Op 18 augustus 2014 zette ik mijn handtekening onder het koopcontract van Varkens.nl. En tekende daarmee voor de stap naar 100% zelfstandig ondernemerschap. Het was meteen een behoorlijke stap. Vanuit een loondienstverband, naar drie BV’s onder mijn hoede. Ik weet nog goed hoe stoer ik het vond klinken: ik ben DGA.

Als ik terug kijk, zijn die vijf jaar voorbij gevlógen. Een tikkeltje naïef stapte ik er in, weet ik nu. De wereld lag aan mijn voeten en ik werd niet gehinderd door enige ondernemerskennis. En dat was misschien maar goed ook. Had ik alles van tevoren geweten, dan was ik er misschien niet aan begonnen.

Niet alles ging goed, ik heb risico’s genomen. Soms pakte dat goed uit, soms kostte het me geld. Ik heb nergens spijt van, want ik ben er sowieso rijker van geworden. Ik heb geleerd dat ik op mijn onderbuikgevoel mag vertrouwen. En ik had destijds niet durven dromen dat Varkens.nl nu staat waar het staat.

Ook in de sector is veel gebeurd in vijf jaar tijd. Toen ik begon met ondernemen, begon Ingrid Jansen als voorzitter van de NVV. Ik pakte het interview er nog eens bij dat we destijds met haar deden. Ze pleit voor één belangenbehartiger en geeft aan dat een producentenorganisatie nodig is. Beide zijn onder haar bewind tot stand gekomen en dat verdient respect. Natuurlijk staan er ook zaken in die nog niet zijn gerealiseerd, zoals een bedrijfsetiquette voor varkenshouders. Maar de visie die ze verkondigde, is voor een groot deel realiteit geworden.

Misschien heb ik dan toch van één ding spijt: dat ik me pas realiseer wat ik heb bereikt nu ik terugkijk. In de waan van de dag ben ik vergeten af en toe stil te staan bij kleine succesjes. In de sector zijn we ook niet gewend dat te doen. We focussen op grote doelen en zelfs als we die halen, vieren we niet. Maar de weg naar dat resultaat is minstens zo belangrijk. Om te groeien als ondernemer én als mens.

Ik heb daarom met mezelf afgesproken dat ik mijn volgende lustrum niet ga vieren. In plaats daarvan vier ik de kleine stappen die ik zet. Misschien kunnen we dat in de sector ook afspreken en dat met elkaar delen. Want met zoveel gedreven ondernemers is er dan elke dag wel reden voor een feestje. En tegen die positieve vibe kan geen imagocampagne op.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer