Waar+ben+je+nu+mee+bezig%3F
Blog
©

Waar ben je nu mee bezig?

Ik kreeg netjes een reminder voor deze blog met de vraag waar ik mee bezig ben. Eh.. tja, heel veel.

Vorige week mocht ik een presentatie houden voor Agrovision, onder andere over hun nieuwe product PigVision Analytics. We werken er een sinds kort mee, maar wow: wat is hier veel mee mogelijk. Na het invoeren van de zeugen met het aantal gespeende biggen, volgt er de volgende morgen een uitdraai van de voergift per zeug na dekken die afgestemd is op haar gewicht en cyclusnummer. Eindelijk kan ik met weinig werk de zeugen voeren op maat, in plaats van of zelf veel rekenwerk toe gaan passen of gokken wat ze nodig heeft.

Vervolgens vergat ik tijdens de presentatie van Agrovision een geweldige avond aan te kondigen. Beste lezer, noteer in uw agenda: 28 mei in het Akoesticum te Ede. Dit wordt een feestavond voor de gehele varkenshouderij waar vijf geweldige ideeën worden gepitcht. Welke ideeën is nog even een groot geheim. Houdt de website www.hetbesteideevanarkensland.nl goed in de gaten.

Maar er houdt mij nog veel meer bezig. Nuffield genaamd. Tachtig nieuwe mensen uit elf verschillende landen ontmoeten waar je ruim een week mee optrekt. Tachtig nieuwe netwerken die ook jou weer verder kunnen helpen met je onderzoeksvraag. De conferentie waarop ik deze mensen ontmoette, was heel bijzonder. Iedereen bij elkaar en een stampvol programma. De wereldproblematiek kwam aan de orde, maar ook de problemen waar de boer zelf mee kampt. In Australië is het de droogte, in Nebraska is het juist de wateroverlast. Gigantisch wat daar nu gebeurt. Meer dan 1 miljard dollar schade. Dit gaat je voorstelling te boven. Het moet je maar overkomen dat je gehele boerderij blank komt te staan of dat je je graansilo’s door de waterkracht open ziet barsten.

Maar ook mijn eigen bezoeken. Amerika mag dan het land zijn van productie en graag nog meer productie. Daar worden varkens vooral gehouden omdat ze mest produceren. Ik snap ook wel dat deze mest belangrijk is om de uitgestrekte maïs- en soyaboonvelden te kunnen bemesten. Maar ik houd varkens om ze te verzorgen en de mest komt op de tweede plaats. Zeker niet op de eerste. Heel bijzonder!

Toch zijn er ook innovatieve ontwikkelingen. Ook daar zijn start-ups bezig met smartfarming, kunstmatige intelligentie en dus BigData. Het bedrijf wat ik bezocht (Swine-Tech) heeft een product ontwikkeld om doodliggers te verminderen. Op de hokafscheiding hangt een monitor met een microfoon erin. Een krijsende big wordt herkend en de zeug krijgt via haar soort van plakpleister een seintje dat ze overeind moet. Hierdoor wordt in Amerika 41% van de doodliggers voorkomen.
Dit zijn ze nu in Amerika op de markt aan het zetten. Tja, en dan is het wel een voordeel als je groot bent. De investeringskosten kun je uitsmeren over veel meer dieren. Wetende dat er daar gemiddeld eerder gespeend wordt dan in Nederland, is de worpindex hoger en de terugverdientijd korter.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer