Slachthuis+Hong+Kong+importeert+AVP
Nieuws
©

Slachthuis Hong Kong importeert AVP

Eind mei blijkt een in een slachterij in Hong Kong gestorven varken besmet te zijn met Afrikaanse varkenspest (AVP). Het uit China afkomstige slachtvarken heeft flink wat te weeg gebracht. De karkassen van ruim vierduizend dieren op het slachtcomplex zijn vernietigd en de slachterij ligt voorlopig stil, meldt de OIE.

De aanvoer van de varkens uit China bij het slachthuis in Hong Kong is op een legale manier verlopen. Omdat een van de dieren in de slachterij stierf zijn meteen monsters genomen. Dit bemonsteren van weefsels is opgenomen in het surveillance systeem voor Afrikaanse varkenspest. Dit bewakingssysteem is opgezet voor varkensbedrijven, slachthuizen en wilde zwijnen in Hong Kong. Nu het slachthuis tot besmet gebied is verklaard, zijn alle activiteiten opgeschort sinds 31 mei.
Opvallend is dat hetzelfde slachthuis op 11 mei ook al geconfronteerd werd met een geval van AVP. Toen betrof het eveneens een uit Zuid-China geïmporteerd dier. Toen zijn 6.000 varkens geruimd en is het complex gereinigd en ontsmet. Blijkbaar is de slachterij na een korte onderbreking opnieuw gaan slachten.

Voortwoekeren


Afgelopen week gingen 21 van de 36 meldingen van aangifteplichtige dierziekten bij de OIE over Afrikaanse varkenspest. AVP woekert volop voort. Naast de berichtgeving uit Hong Kong waren dat meldingen van nieuwe besmettingen bij commerciële varkensbedrijven en backyard farms in Vietnam, China, Zuid-Afrika, Moldavië, Oekraïne, Roemenië en Polen. Ook de varkenshouderij in Noord-Korea is eind mei opgeschrikt door de eerste uitbraak van AVP bij een bedrijf met 99 varkens.
Cambodja meldt over de afgelopen 2 weken geen nieuwe uitbraken. De meldingen uit België, Letland en Rusland betroffen nieuwe AVP-besmettingen bij enkel wilde zwijnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer