Afrikaanse+varkenspest+woekert+door
Nieuws
©

Afrikaanse varkenspest woekert door

De situatie met Afrikaanse varkenspest is wereldwijd gezien nog lang niet onder controle. Bij de laatste melding uit België gaat het om twee dode en een levend besmet zwijn. In Polen bleek een bedrijf met ruim 1.700 varkens besmet. In Vietnam lijkt het net zo ernstig als in China met een laatste melding van 27 uitbraken bij varkens.

In Belgisch Luxemburg zijn nu in totaal 809 besmette wilde zwijnen gevonden. Daarvan waren er in totaal 27 zwijnen nog levend. Vervelend is dat er op 15 mei nog een levend besmet zwijn is gevonden. dat is inmiddels acht maanden na het vinden van de eerste besmette zwijnen.

Pools bedrijf besmet


In Europa is de situatie in Polen nog het meest ernstig. Daar worden aan de lopende band besmette wilde zwijnen gevonden. In de maand maart - recenter zijn de meldingen vanuit Polen over wilde zwijnen bij de OIE nog niet - waren het 42 gevallen. Wel werd er op 15 mei een melding bij de OIE gemaakt van een uitbraak op een varkensbedrijf. Het betreft een vrij groot bedrijf met 1.712 varkens. De uitbraak is vroeg ontdekt, want er waren nog maar 14 dieren besmet, waarvan er twee al dood waren. Het bedrijf ligt in de buurt van Litouwen en het Russische Kaliningrad. Daar werden op 15 maart ook nog twee besmette wilde zwijnen gevonden.

Heel Vietnam besmet


In Azië blijft Afrikaanse varkenspest voor grote problemen zorgen. De ziekte lijkt nu ook al in zo ongeveer heel Vietnam te zijn verspreid. De laatste meldingen bij de OIE gaan over 28 en 27 uitbraken op bedrijven met een zeer diverse omvang, van backyard tot min of meer professionele varkensbedrijven van ruim 1.000 varkens. Vietnam meldt dat ze de uitbraken op diverse plekken niet onder controle hebben. De situatie in China is - zoals altijd - minder duidelijk. De laatste melding komt van een besmet varken dat is gevonden op een slachterij in Hong Kong.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer