Geen+bedreigende+ziekten+overgehouden+aan+bezetting
Nieuws
©

Geen bedreigende ziekten overgehouden aan bezetting

De varkens op het op 13 mei door dieractivisten bezette bedrijf in Boxtel hebben geen bedreigende besmettelijke dierziekten opgelopen als gevolg van die actie.  Drie weken na de stalbezetting mag het bedrijf weer dieren aan- en afvoeren, meldt de NVWA.

Doordat de dieractivisten niet de juiste hygiënemaatregelen namen bij de bezetting was er een gezondheidsrisico voor de varkens ontstaan. Mogelijk waren er aangifteplichtige of andere dierziekten binnengekomen. De varkenshouder, dierenarts en de NVWA hebben daarom afgesproken om drie weken geen dieren aan- of af te voeren.

Meerdere malen bezocht

Om zekerheid te krijgen over een mogelijke besmetting is het bedrijf de afgelopen drie weken meerdere malen bezocht door specialisten van de NVWA, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de eigen dierenarts. Tijdens deze bezoeken hebben de dierenartsen geen verschijnselen van aangifteplichtige of bestrijdingsplichtige dierziekten waargenomen. Er is gekeken naar verschijnselen van Afrikaanse varkenspest, klassieke varkenspest, mond- en klauwzeer, de ziekte van Aujeszky en Swine Vesiculair Disease (blaasjesziekte). Tijdens het laatste bezoek aan het bedrijf is er ook bloed afgenomen bij 60 dieren om na te gaan of er antistoffen gevonden konden worden tegen deze ziekten.

Geen antistoffen

Omdat de dieren geen ziekteverschijnselen hebben en er geen antistoffen in het bloed zijn aangetoond is het specialistenteam gestopt met de monitoring van deze dierziekten. Het bedrijf kan weer overgaan op de gebruikelijke bedrijfsvoering en de begeleiding en monitoring wordt weer uitgevoerd door de bedrijfseigen dierenarts.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer