AVP+op+Pools+bedrijf+met+8%2E000+varkens
Nieuws
©

AVP op Pools bedrijf met 8.000 varkens

Een Pools bedrijf met 8.000 varkens is besmet met Afrikaanse varkenspest, meldt de OIE. Een tegenvaller nadat twee weken geleden ook al een bedrijf met 1.700 varkens besmet raakte. Daarnaast meldt Polen diverse besmettingen bij wilde zwijnen.

Het grote Poolse bedrijf ligt dichtbij de grens met Wit Rusland. Het betreft een bedrijf met zo’n 750 zeugen. Contactbedrijven worden momenteel onderzocht, volgens het Poolse TopAgrar. Uit de gegevens van de OIE blijkt dat in dezelfde regio ook dode besmette wilde zwijnen zijn gevonden. Het blijft vreemd dat Wit Rusland nog steeds geen melding heeft gemaakt van besmetting met Afrikaanse varkenspest bij de OIE, de wereldwijde organisatie voor de verbetering van diergezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn.

België

In Belgisch Luxemburg zijn de afgelopen twee weken in totaal 8 dode wilde zwijnen gevonden. Het aantal besmettingen gemeld bij de OIE staat nu op 817. De laatste maand worden de dode wilde zwijnen vooral in het zuiden van het besmette gebied gevonden. De laatste weken vlakbij de grens met Frankrijk en Luxemburg. Terwijl de eerdere besmettingen meestal in het noorden werden gevonden.

Oproep

Vorige week heeft de OIE tijdens haar jaarlijkse congres, nog opgeroepen om vooral alle besmettingen met Afrikaanse varkenspest te melden. Om zodoende goed zicht te houden op de verspreiding van deze besmettelijke ziekte die flink huishoudt in de wereldwijde varkensstapel.

De OIE roept ook op om alle noodzakelijke maatregelen te nemen, zoals het op de goede manier ruimen van besmette dieren in het wild en van gehouden varkens. Belangrijk zijn verder een vroege opsporing van de ziekte en een goede tracking en tracing van de varkens. Volgens de organisatie is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen goed samenwerken, naast de gezondheidsdiensten en de varkenssector zelf, zijn dat de douane, universiteiten, bosbeheerders, jagersverenigingen, toeristenorganisaties en de transportsector.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer