Bloedmonsters+geven+zekerheid+PED
Nieuws
©

Bloedmonsters geven zekerheid PED

Varkenshouders die zeker willen weten of hun varkensstapel vrij is van het PED-virus kunnen gebruik maken van onderzoek op antistoffen. Volgens onderzoekers van de Iowa State universiteit is speeksel of vleessap geschikt om die antistoffen op te sporen. Bij GD vinden ze onderzoek van bloedmonsters een betrouwbaardere manier.

Tijdens een uitbraak van PED is het virus goed aan te tonen in de mest. Een PCR-onderzoek vindt dan het virus zelf. Ook in speeksel is het virus aan te tonen, hebben de Amerikaanse onderzoekers een tijd geleden al laten zien. “Het komt dan in speeksel door opname van de mest”, stelt Manon Houben van de GD. “We vinden daarom mestonderzoek een betrouwbaardere methode.”

Antistoffen zoeken

Na afloop van een PED-uitbraak is de uitscheiding van virus door het dier erg laag. Het is dan met een PCR-onderzoek niet meer met zekerheid te vinden. Wel maken varkens na een besmetting antistoffen en die blijven lang aanwezig in het dier. Door de antistoffen op te sporen is dan ook aan te tonen dat een varken besmet is geweest met het virus en het virus waarschijnlijk nog bij zich draagt. Zijn er geen antistoffen te vinden dan is het varken met zekerheid niet besmet. Een test op antistoffen kan daarom goed aangeven of een bedrijf door strikte externe en interne hygiënemaatregelen weer vrij is van een PED-besmetting. Varkenshouders kunnen daarmee dan bijvoorbeeld garanties geven aan de afnemers van hun biggen.
In de Verenigde Staten is PED een groter probleem dan in Nederland. Het virus is wijd verspreid en zorgt nog geregeld voor uitbraken. Monitoring van PED-besmettingen op de bedrijven is daar belangrijk. Daarom is er gezocht naar een eenvoudige methode om PED-antistoffen op te sporen. Dat kan volgens het onderzoek door de Iowa State universiteit met speekselmonsters of monsters van vleessap (dat vrijkomt na ontdooien van bevroren vlees). De antistoffen tegen PED zijn daarin volgens de onderzoekers goed op te sporen.

Bloedmonsters gebruiken

Omdat PED in Nederland geen groot probleem is, heeft GD geen test voor speeksel in het aanbod. Houben: “Voor het onderzoek op antistoffen gebruiken we bloedmonsters. Dat kan door monsters te nemen bij de biggen of door gebruik te maken van de bloedmonsters die toch al aan de slachtlijn worden genomen. Dan moet je wel specifiek aangeven dat onderzoek op PED gewenst is. Die test op bloedmonsters vinden we betrouwbaarder. Antistoffen circuleren in het bloed van het varken. Ze komen vandaar wel in het speeksel of in vleessap terecht, maar dat is dus een afgeleide van de antistoffen in het bloed en dat geeft minder zekerheid.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer