Asbestverbod+van+de+baan
Nieuws
©

Asbestverbod van de baan

Het verbod op asbestdaken dat aan het einde van 2024 zou ingaan is van de baan. De Eerste Kamer stemde het voorstel van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven weg. Een voorstel om het verbod uit te stellen naar 2028 was niet voldoende.

De grote vraag is wat er nu gebeurt. Komt er een nieuw voorstel voor het verbod op asbestdaken? Mogelijk wel. Anton Legeland die bij LNAgro betrokken is bij veel asbestsaneringsprojecten, verwacht dat er een nieuw voorstel voor een asbestverbod komt. “Door de aanpassing van het asbestverbod naar 2028 was het technisch wel haalbaar geweest om voor die tijd alle asbest te saneren. Het probleem ligt veel eerder bij de financiele haalbaarheid. Daar zal in een nieuw voorstel voor een asbestverbod dan ook meer rekening mee moeten worden gehouden.”

Dat er een nieuw voorstel komt voor een asbestverbod lijkt logisch. Dat asbest een risico is voor de gezondheid lijkt onomstreden. Wel lijkt het risico van bestaande asbestdaken niet heel groot en zijn de risico's die bij het saneren ontstaan ook minder groot  volgens het rapport Inzichten in asbestbeleid uitgevoerd door TNO, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en Crisislab. Daarom waren LTO Nederland en Aedes, het overkoepelende orgaan van woningbouwvereningen, tegen een algemeen verbod maar pleiten ze voor risicogericht maatwerk bij de sanering.

Per situatie anders

Welk effect het afstel van het asbestverbod op de voortgang van sanering is de vraag. Toen vorig jaar de subsidiepot voor asbestsanering leeg bleek nam de bereidheid tot saneren duidelijk af. De financiering speelt dan ook de belangrijkste rol bij het nemen van de beslissing tot saneren. Waarbij het niet alleen om het saneren zelf gaat maar ook wat er daarna met de gebouwen gebeurt. "Bij bedrijven die renoveren en het dak vervangen is de beslissing tot asbestsanering vaak al vooraf genomen", heeft Legeland gemerkt tijdens de tientallen gesprekken die hij heeft gevoerd over de asbestsanering. “Maar er zijn ook heel lastige situaties waarbij de eigenaar bijvoorbeeld al 75 is en alleen nog AOW heeft. Dan is de financiering niet haalbaar. Je bent dan afhankelijk van de opties die de gemeente biedt. Bij een rood voor rood regeling is het oplosbaar. Is er helemaal geen subsidieregeling dan gaat het saneren niet lukken.”

Goedkoper saneren

Er is een kans dat het mogelijk is om asbest goedkoper te saneren. Uit het rapport Inzichten in asbestbeleid blijkt dat de risico’s bij saneren minder groot zijn. Daardoor kan het verwijderen van asbest mogelijk met minder vergaande veiligheidsmaatregelen en zou de veehouder het zelf kunnen doen. Daar pleit LTO Nederland ook voor. Wel blijft het dan natuurlijk wel nodig om maatregelen als bijvoorbeeld een valbeveiliging te hebben, zeker als er hulp van buren of derden wordt ingeschakeld.

Verzekering is vraag

De vraag is verder wat de verzekeringsmaatschappijen doen. Bij bijvoorbeeld Interpolis liep de dekking van een asbestdak af tot nul in 2024. ASR wilde liever nog eerder van asbestdaken af. “Helaas is er minder duidelijkheid over de opruimkosten van asbest na bijvoorbeeld een brand”, zegt Legeland. “Het is nu de vraag wat de reactie is van de verzekeraars op het afstel van het asbestverbod. Waarbij het vooral belangrijk is wat er gebeurt met de verzekering van de opruimkosten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer