Smart+Farming+hoeksteen+van+KDV
Nieuws
©

Smart Farming hoeksteen van KDV

Waarschijnlijk werkt eind dit jaar de helft van de 300 deelnemers in de Keten Duurzaam Varkensvlees met elektronische dierherkenning. Smart Farming is voor KDV belangrijk omdat hierdoor specifieke markten zijn te bedienen, de smaak van vlees is te verbeteren en de varkenshouders veel waardevolle extra informatie krijgen.

De Keten Duurzaam Varkensvlees is op vele terreinen tegelijk actief, blijkt uit het jaarverslag. Al jaren zijn er doelstellingen op het gebied van efficiënt gebruik van energie en grondstoffen, gebruik van antibiotica en bijvoorbeeld de uitval bij de biggen en vleesvarkens. Die doelstellingen worden door de deelnemende varkenshouders behaald. Zo ligt de uitstoot van ammoniak 33 procent onder het Nederlands gemiddelde en staat het antibioticagebruik op een laag pitje. Bij zeugen en vleesvarkens ligt het onder de eigen KDV-norm van 2 dierdagdoseringen en bij de gespeende biggen is het met 8 dierdagdoseringen onder de eigen norm van 16 doseringen. De uitval bij de gespeende biggen en vleesvarkens ligt onder de norm van 2 procent.

Elektronisch oormerk


De Keten zet de laatste tijd vooral in op Smart Farming. De biggen krijgen bij de geboorte een elektronisch oormerk in waardoor ze hun hele leven individueel zijn te volgen. Inmiddels zijn er al 91 varkenshouders die hiervan gebruik maken en wekelijks individueel slachtgegevens krijgen teruggekoppeld. Met die gegevens kunnen zij hun resultaten verder verbeteren en tegelijk voldoen aan bijvoorbeeld de Antibioticavrij Leven Garantie. Iedere week krijgen 10.000 biggen een elektronisch oormerk in. Daarnaast draait er een succesvol pilot-onderzoek naar het stoppen met slachtblikken waaraan twintig varkenshouders deelnemen.

Smaak testen


Door het gebruik van de elektronische oormerken kan KDV ook de effecten op smaak en vleeskwaliteit testen van drie verschillende eindberen. De PIC 280 (Duroc), de PIC 337 en de PIC 408G (Piétrain) worden ingezet op de KDV-varkensbedrijven die tegelijkertijd alle drie de eindberen testen. Op de slachterij wordt vervolgens de smaak getest. Dat gebeurt door de ontwikkeling van de zuurgraad te volgen en de kleur van het vlees te bepalen. Daarnaast zijn er proefpanels van boeren, grossiers, collega-vleesverwerkers en consumenten.

Twintig supermarktketens


De individuele herkenning maakt het mogelijk de varkens met Antibioticavrij Leven Garantie te kunnen leveren. Dat zorgt volgens KDV voor veel kansen. In onder andere Italië zijn de hammen en andere vleeswaren met deze garantie populair en al verkrijgbaar bij twintig supermarktketens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer