Zelfredzame+zeug+wereldwijd+gewenst
Nieuws
©

Zelfredzame zeug wereldwijd gewenst

Elk land kent zijn eigen uitdagingen bij de productie van varkensvlees. Het belang van het beperken van de arbeidsvraag is echter universeel. Om arbeid en kosten te besparen, is het van essentieel belang een zeug in te zetten die zelfredzaam is. Met de Hypor Libra is één tot anderhalve big per uur meer te spenen.

Het invullen van die arbeidsvraag in de varkenshouderij is wereldwijd steeds lastiger. In de VS en de EU blijven de werkloosheidscijfers dalen. Personeel vinden en behouden is met name in de agrarische sector steeds moeilijker omdat mensen het werk zwaarder en viezer vinden. “Overal waar ik kom in de Verenigde Staten hebben varkenshouders te maken met een gebrek aan arbeidskrachten. Daar zie ik geen verandering in komen”, vertelt Ernie Meyer, Operations Manager Swine bij Hendrix Genetics. “Je kunt het houden van varkens maar in een bepaalde mate automatiseren. Mensen zijn en blijven nodig om dieren te verzorgen en te verplaatsen.”

In Europa is die situatie niet anders: de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Dat is terug te zien in de beloning van medewerkers. Zo’n tien jaar geleden in Duitsland was het uurloon ongeveer 7 euro en dat bedrag is nu meer dan verdubbeld. Nu wordt 18 tot 20 euro per uur betaald.

Geweldige moeder


Een sterk pluspunt van de Hypor Libra is volgens Meyer dat die zeug gedurende de hele cyclus makkelijk is te managen en dat ze een geweldige moeder is. Dat heeft een grote impact op de arbeidsvraag. “Vermeerderaars streven naar het steeds efficiënter inzetten van arbeid bij het produceren van gezonde biggen.” Het aantal gespeende biggen per gewerkt uur is richtinggevend voor het rendement van vermeerderingsbedrijven. Gemiddeld worden volgens Hendrix Genetics 3,5 tot 4 biggen per arbeidsuur gespeend. Het gemiddelde van de Hypor Libra is 5 speenbiggen per uur.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer