Naleven+Arbowet+en+RI%26E+moet+stukken+beter
Nieuws
©

Naleven Arbowet en RI&E moet stukken beter

Het niet naleven van de Arbowet gaat ondernemers meer geld kosten als de inspectie SZW dat constateert. Als een werkgever met personeel geen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een bijbehorend plan van aanpak heeft, mag meteen een boete worden opgelegd. De tijd van waarschuwen is passé.

Werkgevers zijn verplicht zich aan de Arbowet te houden en een RI&E en bijbehorend plan van aanpak op hun bedrijf te hebben. Varkenshouders met personeel moeten zo’n RI&E dus paraat hebben. Dat is niet nodig als alle medewerkers samen minder dan 40 uur per week in dienst zijn, er gebruik wordt gemaakt van ZZP-ers of freelancers of als er alleen vrijwilligers werken en geen gevaarlijke en/of biologische agentia worden gebruikt.

Onder de maat


Uit de Arbobalans van TNO blijkt dat in 2018 slechts 45 procent van de bedrijven die bij wet verplicht een RI&E moeten hebben, deze ook daadwerkelijk heeft. Dit is volgens meerdere instanties volstrekt onder de maat. Daarom moeten bedrijven een grotere inspanning leveren om de Arbowet na te leven en meer aan preventie te doen. Het fors verhogen van de boetes bij overtredingen moet dat in gang zetten. Beschikt een daartoe verplicht bedrijf niet over een RI&E dan kan dat maximaal 4.500 euro gaan kosten (voorheen 3.000 euro). Ontbreekt een bijbehorend plan van aanpak dan bedraagt de boete maximaal 3.000 euro (voorheen 750 euro).

Bewustwording


Ook dringt het ministerie van SZW er bij werkgevers- en werknemersorganisaties op aan hun achterban te wijzen op het belang van de RI&E en het plan van aanpak. Ook moeten ze (kleine) bedrijven meer voorlichting geven over het uitvoeren van een RI&E.
Met het programma Eerlijk, Gezond en Veilig Werken wil SZW bijdragen aan betere naleving van arboregels via preventie en bewustwording.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer