Geringe+winst+in+2018+voor+AB+Werkt
Nieuws
©

Geringe winst in 2018 voor AB Werkt

Een winst over 2018 van slechts 127.000 euro gaat bij AB Werkt de boeken in. Dat is iets meer dan een verdubbeling van de winst ten opzichte van het lastige fusiejaar 2017, maar steekt schril af tegen het winstcijfer in 2016. Toen werd nog ruim 1,55 miljoen euro winst geboekt.

De totale omzet in 2018 bedroeg 115 miljoen euro en was lager dan in het jaar daarvoor. In 2017 bedroegen de netto-omzet en inkomsten aan contributies bij AB Werkt nog 116,2 miljoen euro. De circa 10.000 medewerkers realiseerden in 2018 in totaal 5,5 miljoen uren. Jaarrond bedroeg het personeelsbestand van AB Werkt omgerekend 3.250 fulltime arbeidskrachten (fte). In 2017 zette de coöperatie 3.425 fte aan medewerkers in. Dat is een daling van 5,1 procent. De coöperatie AB Werkt Zuid-Nederland geeft aan terug te kijken op een enerverend 2018. De Nederlandse arbeidsmarkt stond behoorlijk onder druk, wat het vinden van goede medewerkers bemoeilijkte. Ook ging in het eerste volledige fusiejaar veel aandacht uit naar de eigen organisatie. Nu staat de bezetting op de regiokantoren en bij de stafafdelingen goed.

Lastiger dan ooit


De forse druk op de Nederlandse arbeidsmarkt bemoeilijkte voor AB Werkt het werven van personeel voor de leden en klanten. Met arbeidsmigranten in de flexibele schil kon dat normaliter gedeeltelijk worden ingevuld. Maar in 2018 verliep de instroom van arbeidsmigranten lastiger dan voorheen. Omdat de grote vraag naar tijdelijk personeel niet ingevuld kon worden met alleen Poolse medewerkers, richtte AB Werkt het vizier ook op medewerkers uit Bulgarije en Roemenië. “Voor de eigen organisatie leidde het werven en behouden van deze nieuwe groep arbeidsmigranten tot extra werkdruk”, zegt algemeen directeur Jack Janssen. “Voor onze Poolse medewerkers hebben we dit goed voor elkaar. Maar voor die nieuwe groep moesten we op zoek naar goede begeleiding door mensen die Bulgaars en Roemeens spreken en naar geschikte huisvesting die voldoet aan alle wet- en regelgeving.”

2019


De vooruitzichten voor 2019 zijn positief. Janssen: “De krapte op de arbeidsmarkt zal voortduren en dat is een grote uitdaging. Desondanks zijn aanvragen van klanten en leden al redelijk goed ingevuld – mede door een grotere instroom van arbeidsmigranten. Bovendien investeren we nog meer in medewerkers door hen opleidingen en cursussen aan te bieden.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer