Personeel+werven+en+behouden+lastiger
Nieuws
©

Personeel werven en behouden lastiger

Het aantal banen is flink toegenomen en er waren meer dan 1 miljoen vacatures, meldt UWV over 2018. De werkloosheid daalde van 395.000 personen eind 2017 naar 329.000 mensen eind 2018. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot en dat zal ook dit jaar zo zijn.

Ook constateert UWV dat voor veel beroepen de arbeidsmarkt inmiddels krap is geworden. Via een enquête onder 2.000 werkgevers - in het najaar van 2018 uitgevoerd – blijkt dat gemiddeld 46 procent van hun vacatures moeilijk was te vervullen. Het aandeel moeilijk vervulbare vacatures is het hoogst in de bouw (58 procent). Opvallend is dat de landbouw met 44 procent onder het gemiddelde zit. Hoe specifieke sectoren binnen de agrarische sector scoren, heeft UWV nog niet op een rij. Wel blijken er in 2018 elk kwartaal 300 tot 400 vacatures in de veehouderij te zijn in de databank van UWV.

Training en scholing


Ondanks de moeilijk in te vullen vacatures passen werkgevers niet vaak de arbeidsvoorwaarden of functie-eisen aan. Dat is volgens hen niet mogelijk of toch niet nodig en/of niet passend binnen het bedrijfsbeleid. Drie van de tien werkgevers met vervulde vacatures geven aan dat ze een vacature hebben vervuld met iemand die niet de juiste opleiding of scholing had. Via learning on the job (63 procent) en/of training en scholing (53 procent) zorgen met name grotere werkgevers ervoor dat de kandidaat toch op de vacature aansluit.

Circa 30 procent van de werkgevers verwacht dat het in 2019 (veel) moeilijker wordt om vacatures te vervullen dan in 2018. Ook verwacht 20 procent van hen dat het (veel) moeilijker wordt om personeel te behouden. Ook verwachten ze dat de werkdruk hoger wordt en de lonen zullen stijgen. Lees het UVW-rapport (7 pagina's) met resultaten 2018 en doorkijk naar 2019.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer