Varkensslachterij+scoort+goed+op+dierenwelzijn
Nieuws
©

Varkensslachterij scoort goed op dierenwelzijn

Het dierenwelzijn op de varkensslachterijen scoort goed. Dat blijkt uit de Nalevingsmonitor over het eerste half jaar van 2018 zoals de NVWA die publiceert. Op het onderdeel verontreinigingen tijdens het slachtproces kan het soms wat beter, net als bij reinigen en ontsmetten van veewagens.

De Naleefmonitor is gebaseerd op de steekproeven die de NVWA uitvoert. Naast die steekproeven staan alle grote slachterijen onder een permanent toezicht van de NVWA. Het hele bedrijfsproces vanaf de aanvoer van de dieren, het slachten verwerken van het vlees en het afleveren staan dus onder een continue controle. Bij eventuele problemen wordt er dan ook direct opgetreden en gecorrigeerd.

De algemene conclusie van de NVWA is dat de naleving gemiddeld genomen goed is. Qua dierenwelzijn kan het gemiddeld genomen over alle slachterijen (ook rundvee, schapen, geiten) nog wel wat beter. Dat geldt dan overigens niet of nauwelijks voor de varkensslachterijen. Daar is het dierenwelzijn meestal prima met een score van 100 procent. Op een slachterij was er een keer een afwijking bij de aanvoer van dieren en op twee slachterijen werd een afwijking opgemerkt bij het bedwelmen.

Verontreinigingen

Op het onderdeel verontreiniging van het slachtproduct was de naleving in 2017 gedaald. De NVWA meldt dat het in 2018 weer is verbeterd tot een gemiddeld niveau van 94 procent, het niveau van 2016.

De varkensslachterijen scoren op de verschillende onderdelen van verontreinigingen goed. Een aantal slachterijen haalt hier een score van 100 procent. Op een enkele slachterij kan het proces soms beter. Meestal blijft het bij corrigerende maatregelen. Het karkas wordt dan schoongemaakt. Een enkele keer is een schriftelijke waarschuwing nodig.

De steekproeven die de NVWA uitvoert voor de naleefmonitor zijn overigens niet voor alle onderdelen hetzelfde. Er wordt bijvoorbeeld heel vaak gecontroleerd op het onderdeel temperatuur bij afvoer. Op de varkensslachterijen is dat op een enkele uitzondering na altijd goed voor elkaar.

Reinigen en ontsmetten

Punt van aandacht is volgens de NVWA het reinigen en ontsmetten van de veewagens. Dat gaat niet op alle slachterijen goed. Opvallend is dat het aantal steekproeven op dit onderdeel wel erg laag is. Sommige slachterijen hebben geen steekproef gehad, anderen een steekproef en weer andere twee steekproeven. Soms is de ene steekproef niet goed.
Volgens een woordvoerder van de NVWA is het aantal keren dat het fout gaat toch zorgelijk. Er zal de komende tijd in overleg met de slachterijen meer aandacht aan worden besteed. Daarnaast is het reinigen en ontsmetten ook een onderdeel van het permanente toezicht op de slachterijen.

Gebruik alle gegevens

De COV is tevreden dat de slachterijen in de naleefmonitor gemiddeld goed scoren. Wel heeft de organisatie moeite met het trekken van conclusies op basis van een enkele steekproef, zoals gebeurt bij het reinigen en ontsmetten. Natuurlijk mogen slachterijen op dit onderdeel geen steken laten vallen. Wel zou het volgens woordvoerder Dé van de Riet  goed zijn als de NVWA gewoon alle gegevens gebruikt die dagelijks bij het permanente toezicht worden verzameld. "Dan zijn betere conclusies te trekken."

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer