Schouten+komt+met+benchmark+bigvitaliteit
Nieuws
©

Schouten komt met benchmark bigvitaliteit

Er komt nog voor de zomer een benchmark voor bigvitaliteit. Dat kondigde minister Carola Schouten aan in het debat over dieren in de veehouderij in de Tweede Kamer, donderdag 24  januari. Analoog aan de benchmark voor antibiotica moet dat leiden tot vermindering van de uitval onder jonge dieren. Waarbij eerst de makkelijke punten worden aangepakt en het steeds stapje voor stapje verder gaat.

Tijdens het debat werd duidelijk hoe minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan kijkt tegen dierenwelzijn. "Het dierenwelzijn is nu al veel beter dan jaren geleden. Maar daarmee is het niet klaar." Het debat over dierenwelzijn staat volgens Schouten niet stil en zal ook nooit stilstaan. "Het dierenwelzijn zal de komende periode blijven veranderen, waarbij de technische mogelijkheden een rol zullen spelen. Over enkele generaties zullen we weer anders tegen dierenwelzijn aan kijken."

De minister vindt niet dat je het dierenwelzijn alleen op het bord van de boer kunt neerleggen, samen met andere problemen als het milieu en de circulaire landbouw. De boer moet ook nog een boterham kunnen verdienen. Aandacht voor dierenwelzijn is belangrijk, maar er zitten ook grenzen aan de manier waarop sommigen die aandacht opeisen. Onrechtmatig betreden van bedrijven  en bedreigingen zijn wat betreft de minister onacceptabel.

Gesprekstafels


Om op het onderdeel dierenwelzijn vooruitgang te boeken, komen er gesprekstafels. Daarbij kan iedereen zijn visie geven over het dierenwelzijn in de veehouderij. Mensen kunnen aangeven wat ze wel en niet acceptabel vinden. Schouten verwacht daarbij wel dat men dan ook met oplossingen voor de dilemma's komen. Zoals voor de dilemma's die er zijn bij bijvoorbeeld vrije uitloop en diergezondheid. De opdracht voor de gesprekstafels is om te komen tot realistische eisen, die ook in EU-verband haalbaar zijn.

Benchmark bigvitaliteit


Voor wat betreft de sterfte van jonge dieren (biggen, kalveren, geiten) is de minister al bezig met plannen. De ambitie die er was in de varkenssector, is niet bereikt. Daar moet een tandje bij. Om dat te bereiken wil de minister een benchmark bigvitaliteit op zetten die de biggensterfte moet terugdringen. Dat werkt hetzelfde als de benchmark antibiotica. Eerst wordt de gemakkelijkste 20 procent verbetering aangepakt en daarna gaat het in stapjes steeds verder. De benchmark wordt in de ogen van de minister een onderdeel van het ketenkwaliteitssysteem. "Want  zonder de keten kan ik niet  zoveel."

Samen aanpakken


Alle partijen zullen bij de ontwikkeling van die benchmark worden betrokken bij de aanpak van de bigvitaliteit. De varkenshouders zelf, de dierenarts en de erfbetreders met specifieke kennis en kunde. Met de benchmark kan een varkenshouder zich vergelijken met zijn collega's. Dat het vooruit kan, is volgens Schouten al gebleken. Sommige bedrijven krijgen de uitval onder de biggen wel omlaag.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer