Schengen+voor+varkens
Nieuws
©

Schengen voor varkens

Er komt mogelijk een ‘Schengen voor varkens’. Dat betekent dat een eenmalige keuring voor varkens bij export voldoende is. De landbouwcommissie van het Europees Parlement steunt de voorstellen van VVD-Europarlementariër Jan Huitema om een ‘Schengen’ voor varkens, bordeskeuringen en andere alternatieve keuringsmethoden mogelijk te maken binnen de Europese diertransportwetgeving.

De landbouwcommissie steunt Huitema’s amendementen (voorstellen tot wetswijziging) voor de bordeskeuring, andere alternatieve keuringsmethoden en een ‘Schengen voor varkens’ een ‘Schengen’ voor varkens. Schengen staat voor een vrij verkeer van personen en goederen tussen de EU-landen, zonder grenscontroles. Een voorstel tot een Schengen voor varkens is ook al eens door CDA-kamerlid Jaco Geurts in Nederland ingediend.

Niet meer dubbel keuren

Bij een ‘Schengen voor varkens’ vervalt de huidige dubbele keuring van varkens bij export. Momenteel worden varkens die op transport gaan naar een Duitse slachterij eerst gekeurd door een Nederlandse dierenarts. In Duitsland doet een Duitse dierenarts nog een keer hetzelfde. Als deze dubbele keuring komt te vervallen wordt het aantrekkelijker om naar Duitse slachterijen te transporten. Dit kan de duur van het diertransport verkorten, omdat in sommige gevallen een Duits slachthuis dichterbij is dan een Nederlandse. Visa versa geldt dit ook voor de Duitse varkens en voor andere landen.

Bordeskeuring

Een bordeskeuring voor varkens is ondanks een aantal succesvolle pilots van de NVWA nog steeds niet toegestaan, omdat deze niet volledig aan de Europese richtlijnen voor exportkeuringen voldoet. Bij een bordeskeuring worden de varkens op een verzamelplaats in de vrachtwagen gekeurd vanaf een beweegbaar bordes. Daardoor hoeven de varkens niet onnodig te worden in- en uitgeladen op de verzamelplaatsen.

Mogelijk ook stalkeuring

Daarom heeft Huitema de Europese Commissie via een amendement opgeroepen om de bordeskeuring en andere alternatieve keuringsmethodes toe te staan. Het amendement is door de landbouwcommissie aangenomen. Dat opent dan mogelijk ook de weg naar een stalkeuring van de varkens waarbij de varkens niet tijdens het laden, maar ook de dag ervoor al gekeurd kunnen gaan worden. De voorstellen van Huitema zijn nog niet direct wetgeving. Het komt nu op de agenda en het Europees Parlement moet er dan mee instemmen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer