Combinatie+biogas+en+restwarmte+ideaal
Nieuws
©

Combinatie biogas en restwarmte ideaal

Een energievretend proces als het produceren van kunstmest, krijgt een groener karakter dankzij verse drijfmest. Bij Chemelot in Sittard-Geleen is de realisatie van een biogas- en verwerkingsinstallatie voor ruim 700.000 ton mest een stap dichterbij gekomen. SDE+ was broodnodig om het project vlot te trekken.

De Zitta Biogas installatie voor de verwerking van 700.000 ton drijfmest zou een flinke stimulans zijn voor grootschalige mestverwerking. Veehouders in Limburg ten zuiden van Horst en onder de lijn Deurne en Eindhoven krijgen een alternatief om hun mestoverschotten op een verantwoorde wijze te laten verwerken. Tegen welke prijs dat zal zijn, is nog niet bekend.
Het groene gas gaat een deel van het aardgas vervangen voor de kunstmestproductie op Chemelot. Met de op het complex vrijkomende restwarmte wordt overblijvende organische stof opgewerkt tot droge mestkorrels. Deze efficiënte ontwikkeling is een belangrijke stap in het oplossen van het mestoverschot en het zorgt voor verdere verduurzaming van de processen op Chemelot.

Zitta Biogas Chemelot gaat verder met het ontwikkelen van de plannen. Later dit jaar zullen producenten en leveranciers van mest in de regio benaderd gaan worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer