Verduurzamen+%C3%A9n+verdienen
Blog
©

Verduurzamen én verdienen

Een nieuw jaar met nieuwe kansen voor onze sector. Of gaat het aloude systeem door? Iedereen die aan ons varkenshouders verdient, voor en achter in de keten. Dat is niet toekomstbestendig als wij zelf niets verdienen. In alle maatschappelijke en politieke geledingen vindt men van alles over verduurzaming van onze sector. Milieu, leefomgeving, dierenwelzijn, circulaire economie, klimaat, et cetera. Allemaal mooie denkbeelden waar veel inzet op wordt gepleegd. Al dan niet gewild worden we betrokken in vele veranderingsprocessen.

Verandering hoeft niet altijd slecht te zijn, het biedt zeker ook kansen. Echter: verduurzaming kan alleen als er perspectief is. Dat varkenshouders een boterham kunnen verdienen. Als dit niet het geval is, gaan vele collega’s - begrijpelijk - op de handrem, zoals bij het inspelen op de Brabantse regelgeving. De eerste juridische toetsingen bieden hoop dat niet alle politieke wil door de beugel kan.

Daarom is er - naast inzet op bekende dossiers - komend jaar volop aandacht voor het verdienmodel. Het kan en mag niet zo zijn dat de risico’s en lasten nagenoeg alleen bij de primaire producent worden neergelegd. Zolang politiek en ketenpartijen niet onderkennen dat een eerlijke verdeling van marges noodzakelijk is, blijven we in de ratrace om de laagste kostprijs (lees verliesprijs). Dat doemscenario zal gepaard gaan met een extreme kaalslag onder collega’s.

Juist het verenigen van de houderij in 1-Varkensgeluid is daarom nodig. Bundeling van inzichten, invalshoeken en belangen versterkt de positie van velen. Of het nu gaat om inzet op de saneringsregeling die aanstaande is of inzet op innovatie. Juist inbreng kan bijdragen tot het vlottrekken van nu stagnerende bedrijfsontwikkeling. Zonder perspectief geen ontwikkelingen! Nee, ontwikkelingen gaan niet vanzelf. Daarvoor is inzet nodig. Doelen bereiken we niet met roepen. We moeten juist meepraten, ook over ongemakkelijke zaken. We zijn er zelf bij. Dat is de motivatie van alle POV-bestuurders - van regionaal en landelijk tot dagelijks bestuur - om zich allemaal weer volop in te zetten, voor en met elkaar!

Eric Holleman
Dagelijks Bestuurslid POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer