Exportwaarde+varkensvlees+daalt+5%25
Nieuws
©

Exportwaarde varkensvlees daalt 5%

De export van de Nederlandse varkensvleesindustrie vertegenwoordigt een waarde van 1,81 miljard euro in 2018. Dat is ongeveer 90 miljoen euro lager dan in het topjaar 2017. De daling van bijna 5 procent is volgens Wageningen Economic Research (WER) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet te wijten aan de tonnages, maar aan de lagere handelsprijzen.

De totale exportwaarde van varkensvlees vanuit Nederland is licht gedaald, na jarenlange stijgingen. De exportwaarde steeg van circa 1,5 miljard euro in 2010 tot 1,9 miljard euro in topjaar 2017 (ruim 30 procent  hoger). Wel is in 2018 het aantal binnenlandse slachtingen toegenomen en blijkt de binnenlandse slachtcapaciteit voldoende te zijn om meer vleesvarkens te verwerken.

Bijna driekwart van de exportwaarde wordt gerealiseerd via afzet van varkensvlees naar landen binnen de EU. In waarde is de Italiaanse markt nog altijd de belangrijkste: volgens de ramingen komt die uit op ongeveer 280 miljoen. Duitsland is goede tweede met een verwachte exportwaardewaarde  van 252 miljoen euro in 2018. Deze cijfers vermeldt het rapport ‘De Nederlandse landbouwexport 2018 in breder perspectief’ van WER en het CBS.

Duitsland is voor Nederland ook een belangrijke bestemming van levende varkens (biggen en slachtvarkens). De exportwaarde in 2017 bedroeg circa 800 miljoen euro. In 2018 zal de waarde van de export van levende dieren naar onze oosterburen lager zijn door gedaalde marktprijzen en een steeds verder afnemend aantal uitgevoerde vleesvarkens.

Groei buiten EU


In tegenstelling tot de 9 procent lagere exportwaarde naar EU-landen ten opzichte van 2017, is die waarde van varkensvleesafzet naar niet-Europese bestemmingen weer gegroeid. De exportwaarde naar niet-Europese bestemmingen is tussen 2010 en 2016 aanzienlijk gestegen (van 196 naar 585 miljoen euro), met name door de sterke toename van de afzet naar China. In 2017 daalde die afzetwaarde naar 482 miljoen euro en deze zal in 2018 uitkomen op zo’n 514 miljoen euro. De export naar China is gedaald, maar andere Aziatische bestemmingen (Japan en Zuid-Korea) compenseren die teruggang.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer