Dubbel+hekwerk+Frankrijk+tegen+AVP
Nieuws
©

Dubbel hekwerk Frankrijk tegen AVP

In Frankrijk komt een dubbel hekwerk te staan naast het risicogebied in Belgisch Luxemburg. Vlak bij de Franse grens werden hier op 8 januari twee wilde zwijnen doodgeschoten die Afrikaanse varkenspest bleken te hebben. Door alle wilde zwijnen tussen dit dubbele hekwerk te doden, wil de Franse regering koste wat kost de Afrikaanse varkenspest buiten de deur houden.

Met het hekwerk wordt in totaal een gebied van 141 vierkante kilometer omheind. Met het aanleggen van het hekwerk is op 21 januari gestart. Het wordt een hekwerk dat bestand is tegen wilde zwijnen, wat betekent dat het in de grond wordt ingegraven. In de zone langs de grens met Belgisch Luxemburg zijn inmiddels alle activiteiten - zoals recreatie en bosbouw - verboden.

Witte gebied


Binnen het witte gebied op de kaart worden na het gereedkomen van het hekwerk alle wilde zwijnen gedood. De jagers krijgen tot 100 euro per gedood zwijn. De zwijnen zullen volgens strikte biosecurity maatregelen worden afgevoerd en vernietigd.
Ook de tweede zone (lichtblauw) - meer naar het oosten langs de grens van het besmette gebied in België - zal worden omheind. Ook in dit gebied zullen dan de wilde zwijnen worden gedood.

345 besmette zwijnen


In België is het aantal besmette wilde zwijnen inmiddels opgelopen naar 345 dieren (stand 22 januari). Alle maatregelen in Belgisch Luxemburg zijn verlengd tot 1 april.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer