Zomerkampen+wijken+voor+AVP
Nieuws
©

Zomerkampen wijken voor AVP

In het afgeschermde gebied in de provincie Luxemburg waar wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest  (AVP) worden aangetroffen, zijn zomerkampen dit jaar taboe. Deze maatregel is nodig om de verspreiding van het AVP-virus te beperken, geeft provinciegouverneur Olivier Schmitz aan.

De maatregel - die vooral jeugdorganisaties treft - blijft tot minstens 16 september van dit jaar van kracht. In het besmette gebied werden volgens Schmitz vorig jaar 75 zomerkampen georganiseerd in weilanden en gebouwen. Het ‘zomerkampverbod’ kondigde hij op 16 januari aan.

De zoneringsmaatregel verdeelt het gebied in drie compartimenten: het kerngebied (waar AVP is aangetroffen bij wilde zwijnen), de bufferzone en de versterkte observatiezone. In het kerngebied is elke vorm van zomerkamp verboden. In de twee andere zones geldt dat in principe ook, maar zijn er uitzonderingen mogelijk. Een verzoek tot ontheffing kan worden ingediend tot eind februari. Per aanvraag wordt na een breed beraad binnen 30 dagen beslist.

Solidair


Volgens Schmitz wordt binnen de provinciale en regionale overheid gepleit voor solidariteit. Slechts 15 procent van de provincie Luxemburg wordt volgens hem getroffen door de ingestelde veiligheidsmaatregelen. Ook benadrukt hij dat er voldoende locaties zijn om naar uit te wijken waar zomerkampen zonder risico’s op verdere verspreiding van AVP zijn te houden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer