PEDv+breidt+zich+uit+in+Canada
Nieuws
©

PEDv breidt zich uit in Canada

Ook na vijf jaar blijft PEDv circuleren en zich verspreiden in Canada. In de eerste week van januari is deze besmettelijke vorm van diarree voor het eerst aangetroffen in Alberta. Hygiënemaatregelen moeten worden genomen om erger te voorvoorkomen.

In de Canadese provincie Alberta is begin 2019 voor de eerste keer PEDv aangetroffen bij een varkensbedrijf. Dit bedrijf heeft 400 vleesvarkens. Hoe het virus dat diarree en braken veroorzaakt op het bedrijf is terechtgekomen, is nog niet bekend. De belangenbehartiger voor varkenshouders in die provincie - Alberta Pork - roept varkenshouders op de biosecurity aan te scherpen. Schenk vooral aandacht aan de belangrijkste smetroute: versleping via mest en diertransport. Als het PEDv op een vermeerderingsbedrijf in de kraamstallen terechtkomt, kan het leiden tot 100 procent sterfte van de zogende biggen.

Helft provincies


PEDv is nu in vijf van de tien provincies in Canada aangetroffen. Canada kampt inmiddels al vijf jaar met uitbraken van PEDv. De eerste uitbraak in januari 2014 werd gemeld in de provincie Ontario. Ook Manitoba, de Canadese provincie met de grootste varkenspopulatie en de belangrijkste exporteur van biggen naar de VS, kreeg te kampen met PEDv. Ook in Quebec en Prince Edward Island heeft PEDv huisgehouden, meldt Alberta Pork.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer