Top+1000
Blog
©

Top 1000

Ik luister graag naar de radio en dan in het bijzonder NPO 2. In mijn auto en in de stallen staat deze zender altijd aan. Voor mij een mooie mix van actueel nieuws en muziek uit het verleden en het heden. Op het eind van het jaar hebben ze altijd een top 2000 van platen die door de luisteraars zijn geselecteerd. Tussen Kerst en nieuwjaar worden deze tweeduizend favorieten ten gehore gebracht. Voor mij is het dan genieten van de vele liedjes waar ik goede herinneringen aan heb en die mij een positieve spirit geven.

Op een vroege morgen toen ik weer mocht gaan werken en weer van de muziek genoot, werd er gezegd dat ze bijna bij de top 1000 waren. Ik dacht meteen aan een uitspraak van een financiële instelling die voorziet dat er in de toekomst nog slechts duizend varkenshouderijen zijn in Nederland. Het bezorgde me een drukkend gevoel. Er vanuit gaande dat deze financiële instelling een goede kijk heeft op de ontwikkelingen in de varkenshouderij breekt er voor veel varkenshouders een onzekere tijd aan. Velen moeten nog investeren in hun bedrijf om aan alle eisen te kunnen voldoen. En zij die geen opvolgers hebben, wachten tot er een warme sanering komt om hun bedrijf te kunnen beëindigen. De overlevers willen tot die top 1000 behoren met moderne, door de samenleving gedragen bedrijven.

Wanneer er geen varkensrechten uit de markt worden gehaald of kunnen worden omgewisseld voor koeienfosfaatrechten zal deze top 1000 de huidige omvang van de varkensstapel bezitten. Dat houdt in dat die varkensbedrijven nog flink gaan groeien. Minder maar grotere bedrijven, geïntegreerd in het landschap en acceptabel voor omwonenden. Dat is waar het naar toe gaat.

Waar ik me zorgen over maak, is de uitspraak ‘kringlooplandbouw’ die minister Schouten deed. Dit woord krijgt zoveel betekenissen door eenieder die het gebruikt, dat ik me afvraag of het de lading nog wel dekt. Verdeling van opbrengsten in de keten maakt hier ook deel van uit. Daar zijn we al sinds de vorige eeuw mee doende zonder erg veel resultaat. Waarom zou dit nu wél lukken? Willen we de kringlooplandbouw een kans geven, dan zullen we minder afhankelijk moeten worden van de markt en misschien wel minder dieren moeten gaan houden. We moeten het heft weer in eigen hand krijgen. ‘De boer is troef’ van Normaal zou niet misstaan in de top 2000.

Tot slot wens ik iedereen een gezond en ondernemend 2019.

Jan van de Weem
Bedrijfsleider Manstal vleesproductie Melderslo

 

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer