Besmetting+Afrikaanse+varkenspest+blijft+binnen+hekken
Nieuws
©

Besmetting Afrikaanse varkenspest blijft binnen hekken

Het aantal besmette wilde zwijnen is in Belgisch Luxemburg gestegen naar 278. De laatste weken zijn de dode besmette zwijnen verder westwaarts gevonden. Wel blijven de vindplaatsen nog steeds binnen de hekken die rond de besmette zone (zone II) zijn geplaatst.

In eerste instantie werd in Belgisch Luxemburg gesproken van een kerngebied, een buffergebied en een versterkte bewakingszone. Later is dat in overleg met de EU aangepast naar een besmette zone (zone II) een en bufferzone (zone I) daar rond omheen. Met name aan de bovenzijde is er een bufferzone bijgekomen (zone I noord).

De verwachting was al sinds de uitbraak dat er meer naar het westen van het kerngebied besmette zwijnen gevonden zouden worden. Naar het westen van het oorspronkelijke kerngebied ligt namelijk een bosgebied waar de wilde zwijnen normaal naar toe migreren. Om te voorkomen dat de zwijnen zich te ver verplaatsen, is er daarom als eerste een hekwerk gezet aan de westkant. Dit hekwerk staat nu op de grens van zone I en zone II. Ook in zuiden en oosten staan hekken. In het noorden vormen de snelwegen een natuurlijke grens.

Tot nu toe zijn alle dode wilde zwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest binnen zone II gevonden. Daarbuiten zijn wel dode wilde zwijnen opgespoord, maar die blijken vrij van Afrikaanse varkenspest. Mocht er wel een besmet wild zwijn worden gevonden buiten de huidige zone II dan zou die zone uitgebreid moeten worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer