Twee+besmette+zwijnen+buiten+hek
Nieuws
©

Twee besmette zwijnen buiten hek

Afgelopen maandag leek het er nog op dat alle met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in Belgisch Luxemburg binnen de hekken van de besmette zone (zone II) bleven. Op 8 januari is er bij twee zwijnen die buiten het hek zijn doodgeschoten een besmetting met AVP vastgesteld. De besmette zone is direct uitgebreid. 

Op 10 januari maakte de Waalse minister van landbouw René Collin de vondst van de Afrikaanse varkenspest bij twee doodgeschoten zwijnen bekend. Die zwijnen liepen buiten de hekken, binnen de hekken wordt niet gejaagd. De besmette zone (zone II) is daarop direct meerdere kilometers uitgebreid naar het zuidwesten tot de lijn tussen de plaatsen Pin, Orval, Limes, Gérouville, Sommethonne en Villers-la Loue. Op die lijn is een nieuw extra hek geplaatst. De besmette zone reikt op enkele plaatsen nu tot de Franse grens.

Het vinden van een besmetting van Afrikaanse varkenspest bij bejaagde zwijnen is een flinke tegenvaller voor de Belgen. Naast het plaatsen van een extra hek is nu de jacht en het plaatsen van vallen uitgebreid om zo te proberen een verdere verspreiding van de besmetting te voorkomen.

De situatie wordt nu ook voor Frankrijk spannend. Mocht er één met AVP besmet wild zwijn over de Franse grens worden gevonden, dan is het land ook niet meer vrij van deze ziekte. Het zal waarschijnlijk direct leiden tot beperkingen op de import van varkensvlees uit Frankrijk, ook al gaat het nog steeds alleen om een besmetting onder wilde zwijnen en niet bij gehouden varkens.

In totaal maken de Walen nu melding van 288 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer