Monitoring+Aujeszky+beter+nageleefd
Nieuws
©

Monitoring Aujeszky beter nageleefd

Varkenshouders werken goed mee aan de verplichte monitoring van de ziekte van Aujeszky. In 2017 daalde het aantal varkenshouders dat hierbij in overtreding was verder. Er waren nog 121 overtredingen per periode tegenover 199 in 2016, meldt RVO.nl.

In elke periode van vier maanden moet een varkenshouder van tenminste drie varkens een bloedmonster laten nemen. Voor A-, C- en E-bedrijven geldt deze verplichting iedere maand en moeten er twaalf bloedmonsters worden genomen. Deze monsters worden dan onderzocht op de ziekte van Aujeszky en op de A-, C- en E- bedrijven ook op klassieke varkenspest. Daarnaast worden momenteel alle bloedmonsters getest op Afrikaanse varkenspest. Dit onderzoek is verplicht voor alle B-, D- en F- bedrijven met 31 of meer varkens en op alle A-, C- en E-bedrijven.

Dwangsom


Varkenshouders die niet aan de regeling voldoen, krijgen een last onder dwangsom. Dat wil zeggen dat de varkenshouder in de komende periode er wel voor moet zorgen dat er voldoende bloedmonsters worden onderzocht. Gebeurt dit niet dan moet de varkenshouder de dwangsom betalen. Het minimumbedrag bij een eerste overtreding is daarbij 500 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer