Biggenuitval+in+juiste+perspectief+plaatsen
Nieuws
©

Biggenuitval in juiste perspectief plaatsen

De aandacht voor uitval van biggen en een maximum sterftepercentage is deze week weer flink opgepookt. Het dilemma waar de zeugenhouderij mee kampt, werd aangehaald in Nieuwsuur. Realistische en nette opnames in de kraamstallen bij varkenshouder Theo Vernooij zetten het item in het juiste perspectief.

Aanleiding om de camera’s te richten op dit gevoelige item is de doelstelling van tien jaar geleden om de biggensterfte (12,8 procent) terug te dringen naar 10,5 procent. Sindsdien is het uitvalspercentage - met wat succesjes van jaren met een geringe daling - juist opgelopen naar boven de 13 procent. Ondanks dat begin 2018 een checklist bigvitaliteit is gelanceerd en varkenshouders gericht daaraan kunnen werken. De politieke en maatschappelijke druk wordt daarom opgevoerd. Transparant zijn en vertellen waardoor het komt, kan volgens de POV het dilemma van biggensterfte in het juiste perspectief plaatsen. Want ook de consument kan zijn verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld conceptvlees te kopen waarbij grenzen gesteld zijn aan de biggensterfte.

Realistische beelden


Voor de camera telde Vernooij, varkenshouder in Nijkerk en POV-bestuurslid regio Gelderland, tomen met pasgeboren biggen met twee en drie doodgeborenen. Ook toonde hij aan dat hij met vakmanschap - opvoelen van de zeug - en zorg toch nog twee ‘zorgenkindjes’ in de toom met 22 biggen had. “Na de geboorte voelen ze al wat kouder aan en eigenlijk zijn ze te klein. Met het groter worden van de worpen wordt de uitdaging groter om biggen groot te brengen”, stelde Vernooij. Het proces van beslissen over het euthaniseren van twee levende, zwakke biggen en het uitvoeren ervan werd op een respectvolle manier getoond.

Tijdens het nieuwsitem werd de afnemende zorg in de kraamstal aangekaart als mogelijke reden waarom het percentage biggensterfte maar niet wil dalen. Met de schaalvergroting in de zeugenhouderij is het aantal handjes niet meegegroeid. Bovendien is gekwalificeerd vakpersoneel lastig te vinden.

Mediaoptreden


Tijdens haar eerste optreden voor landelijke media als POV-voorzitter gaf Linda Janssen ruiterlijk toe dat het de varkenshouderij niet gelukt is om de gewenste doelstelling te behalen. Op de vraag welk percentage haalbaar is, noemde zij wijselijk geen hard getal om op te koersen. “Misschien hoort 13 procent uitval van biggen wel bij wat de huidige varkenshouderij kan realiseren.”
Janssen is ook de nieuwe voorzitter van de Stuurgroep Bigvitaliteit waarin onder meer de Dierenbescherming meepraat over het verlagen van de biggenuitval. Deze organisatie kwam ook met een reactie: 'Aanpak biggensterfte faalt'. Het persbericht vermeldt dat de Wageningse dierethicus Bart Gremmen in Nieuwsuur aanhaalt dat een daling tot 7 procent mogelijk is, maar dat de consument dan wel bereid moet zijn om meer voor zijn vlees te betalen. Omdat dit lastig via regulier vlees te realiseren is, bekijkt de Dierenbescherming binnen het Beter Leven keurmerk wat zij met de checklist bigvitaliteit kan doen. Oftewel: zodanige criteria aan de varkensfokkerijen stellen dat de biggensterfte afneemt.

Bekijk hier de beelden van Nieuwsuur.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer