Switch
Blog
©

Switch

Aan goede voornemens doe ik niet, dat heb ik hier al eerder geventileerd. Als je iets echt graag wilt, dan dóe je het gewoon en wacht je niet op de intrede van een nieuw jaar. Toch is dit jaar bij mij wel anders. Op 2 januari ga ik namelijk ‘the switch’ maken. Nee, ik ga niet iets anders doen qua werk en blijf lekker wonen waar ik zit. De ‘knop’ in mijn lijf gaat om. Ik ga tien dagen sportvasten.

Op weg naar Alpe d’Huzes heb ik een fysieke en mentale boost nodig. Ik heb geen overgewicht, maar het mag allemaal wel wat fitter en strakker. Een ‘reset’ van mijn systeem, om ‘lean and mean’ de berg op te kunnen straks. Dat doet sportvasten. Het klinkt tegenstrijdig: sportvasten. Want voor sporten heb je energie nodig en dat krijg je van… eten.

Maar het werkt juist erg aanvullend: sporten en vasten. Tien dagen sporten in combinatie met een vastenkuur is hét bewezen recept voor een switch van suiker- naar vetverbranding. De resultaten van ervaringsdeskundigen hebben me over de streep getrokken. Je wordt er écht fitter en energieker van. En bijkomend voordeel: je verliest gemiddeld zo’n vijf kilo en zes centimeter buikomvang. Het wordt even afzien en het kost me een paar knaken, maar de switch is blijvend (met een beetje onderhoud). Dat fietst toch een stuk makkelijker straks.

Misschien zou sportvasten de varkenshouderij ook niet misstaan. Een meer afgeslankte, fittere sector die er weer een tijdje tegen kan en ook niet stilvalt van een beetje tegenwind. Het uitwisselbaar maken van fosfaatrechten en varkensrechten zou daar wel eens het recept voor kunnen zijn. Er zijn veel varkenshouders die willen stoppen, maar er is geen enkele financiële stimulans om dat ook te doen. Aan de andere kant zijn er rundveehouders die niet kunnen wachten om rechten bij te kopen. Hier ligt een mogelijkheid om ‘de switch’ te maken.

De prijs van deze kuur is dat varkensrechten duurder zullen worden voor de groeiende bljivers. Maar ook daar kun je wat over afspreken. En een fitte, vitale en gezonde sector in het vooruitzicht is heel wat waard. Misschien wel meer dan dat het kost.

Ik wens u een gelukkig, gezond en vitaal 2019 toe.

Janneke Janssens
Eigenaar Varkens.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer