Vizier+op+uitroeien+AVP+in+EU
Nieuws
©

Vizier op uitroeien AVP in EU

De Europese Commissie (EC) belegt woensdag 19 december in Brussel een conferentie over het uitroeien van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de EU. Met name het beheer van wilde zwijnenpopulaties op de lange termijn is onderwerp van gesprek.

De afgelopen jaren hebben duidelijk aangetoond dat een van de belangrijkste risicofactoren voor de verspreiding van AVP de niet beheerde populatie van wilde zwijnen is in bepaalde EU-lidstaten. Continu voeren van wilde zwijnen en bepaalde jachtmethoden leiden volgens de EC tot een verhoogd en permanent risico voor de Europese landbouwsector. Ook hebben zulke populaties effect op het milieu en de verkeersveiligheid.

Lange termijnbeheer


Daarom vindt de EC een goed lange termijnbeheer van de zwijnenpopulatie cruciaal. Een beter afgestemde coördinatie tussen veterinaire diensten, boeren, bosbeheerorganen en jagers is noodzakelijk om de verspreiding van AVP effectief te beheersen en te voorkomen. Versterken van de samenwerking tussen die partijen draagt daar aan bij.
Vytenis Andriukaitis (EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid), Karmenu Vella (EU-commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij) en de ministers en vertegenwoordigers van EU- en nationale instellingen, maatschappelijke organisaties en verenigingen worden onder meer bijgepraat door EFSA. Experts van deze EU-organisatie die gaat over de voedselveiligheid, presenteren de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van AVP. Ook wordt gediscussieerd over en gewerkt aan beheersplannen die gericht zijn op het uitroeien van AVP.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer