Beschaving+en+anonimiteit
Blog
©

Beschaving en anonimiteit

Mahatma Gandhi (1869-1948) zei: ‘De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren’. Dit gaat natuurlijk over alle dieren. Dieren die we houden voor gezelschap, die we gebruiken voor het verrichten van arbeid en houden voor de voedselproductie.

Voor mij, in mijn wereld, komt het er op neer dat ondanks alle goede dingen die al gebeuren, we altijd kritisch naar onszelf en onze sector moeten blijven kijken. Welke zaken kunnen en moeten beter? Als ik naar de filmpjes kijk die in het geheim zijn gemaakt op varkensbedrijven, zie ik een aantal verbeterpunten terugkomen. Daarmee ga ik als dierenarts aan de slag.

Maar ik heb tegelijk erg veel moeite met de manier waarop er met ons - mensen die werken in de varkenshouderij - wordt omgegaan. Varkenshouders worden voorgelogen, stiekem gefilmd en vervolgens zelfs bedreigd. Filmpjes worden zo aan elkaar geplakt dat er wel een negatief - maar onterecht - beeld móét ontstaan.

Het grijpt me dan ook aan dat ik op Twitter negatieve reacties lees op een varkenshoudster die dagelijks prachtige foto’s van biggetjes post. Uit die foto’s blijkt de liefde voor haar vak. En in het bijzonder de aandacht voor elk dier dat aan haar zorg is toevertrouwd. Omdat ik zelf in deze sector werk, weet ik dat ook dit echt is. Er zijn namelijk vele anonieme mensen die zich met hart en ziel elke dag inzetten voor goede en waardige zorg voor hun dieren. Ook als de uiteindelijke eindbestemming van hun dieren ons bord is.

Op deze momenten vraag ik me wel eens af wat een wijs mens als Gandhi gevonden zou hebben van de manier waarop wij mensen elkaar op het wereldwijde web met woorden en beelden kapot maken. Beschaving is soms ver te zoeken. Ik zou graag een beetje van zijn wijsheid willen gebruiken om dat te relativeren en te veranderen. Helaas weet ik niet hoe. Dus begin ik maar bij mezelf, elke dag weer.

Ik wens iedereen veel beschaving en respect in 2019.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer