Bent+u+ook+klaar+met+de+term+%E2%80%98duurzaam%E2%80%99%3F
Blog
©

Bent u ook klaar met de term ‘duurzaam’?

Oktober was volgens mij een maand waarin duurzaamheid extra op de kaart moest worden gezet. 10 oktober was de dag van de duurzaamheid, dan volgde een week om het sterrenvlees in de winkels te promoten en ook de postcodeloterij had haar actie: 'Doe maar lekker duurzaam'. Tot slot werden we opgeroepen om fair-trade producten te kopen, want dan helpen we die arme boer in een ver land aan een eerlijk inkomen.

Ik word er niet alleen moe van, maar onderhand ook verdrietig. We produceren op duurzame wijze onze varkens met allerlei certificaten en garanties erbij. Geweldig toch? Maar daar hoort ook een duurzame prijs bij. Dit is in mijn optiek een vaste prijs waardoor ik kan sparen voor aankomende investeringen. En deze is ver te zoeken. Ik weet ook wel dat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod, maar als duurzaamheid dan zo belangrijk is, mag dat niet ten koste gaan van de producent. Dan moet de producent gewoon zijn rekening kunnen sturen. Pas dan kun je spreken over een duurzaam product. Niet alleen de productiewijze is dan duurzaam, maar ook de houdbaarheid van het systeem is duurzaam.

Inmiddels lukt dit binnen het biologisch segment en bij de deelnemers aan het Wroetvarken. Zij krijgen een stabiele, goede, afgesproken prijs. Ik hoop ook dat ze dit kunnen volhouden, want op dit moment zijn Wroetvarken-houders één van de weinigen die geld verdienen met het houden van varkens.

Ik hoop dat er meer concepten volgen. Ik weet inmiddels wel dat er ook bij slachterij Westfort wordt gesproken over de prijsvorming. Ik snap ook wel dat dit een lastig proces is. Tenslotte blijft er maar 18% van de totale productiestroom van varkensvlees en varkensvleeswaren in de Nederlandse supermarkt. Maar ergens moet er een begin zijn. Zullen er partijen op moeten staan die zeggen dat ze ook zelf duurzaam bezig zijn en niet de boer uitbuiten.  En anders… zullen er het komende jaar nog veel meer stoppers volgen en is duurzaamheid ver te zoeken.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer