Wordt+mengvoer+nog+duurder%3F
Blog
©

Wordt mengvoer nog duurder?

Afgelopen maanden hebben we een sterke stijging van de grondstofprijzen gezien. Terugkijkend bleek het inderdaad een terechte verwachting dat de recordprijzen van graan - zoals in 2012 - niet zouden worden bereikt. Ondanks dat de prijzen van gerst en tarwe respectievelijk 5,80 euro en 5,20 euro per 100 kg zijn gestegen, zien we die stijging niet terug in de mengvoeders. Toch zitten we nu ongeveer aan de top van de voerprijzen.

Over de jaren heen lijkt er altijd een relatie te zijn geweest tussen voerprijzen en vleesprijzen. Deze relatie is al langere tijd geen wetmatigheid. Oorzaak is dat de markt niet enkel vraag- en aanbodgestuurd is. Opbrengstprijzen voor biggen en vleesvarkens staan onder invloed van de gezondheidsstatus van een land. Dit hebben we recent meegemaakt in Hongarije, waar alleen nog PRRS-vrije biggen kunnen worden geleverd. Afgelopen weken hebben we ervaren wat de invloed van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen is op de opbrengstprijs van vleesvarkens.

Hetzelfde zien we op de grondstoffenmarkt. Varkenshouders kunnen de ontwikkeling van de grondstofprijs makkelijk volgen via de noteringen die worden gepubliceerd. De prijszetting van regionaal geteelde grondstoffen wordt in grote lijn bepaald door vraag en aanbod. Voor tarwe, gerst, maïs en soja zijn ook de prijzen op de termijnmarkt te bekijken. Deze termijnprijzen kunnen weer worden beïnvloed door beleggers die op enig moment toetreden tot de grondstoffenmarkt. Er is een relatie tussen de termijnprijzen en fysieke grondstofprijzen, waarbij valutaschommelingen en olieprijzen van invloed zijn op de prijszetting.

Al deze invloeden vragen om een professionele benadering van de inkoop van grondstoffen. Dat is in ons gezamenlijke belang. Met die insteek kunnen we ervoor zorgen dat dagprijzen van mengvoeders onder de piek van de stijging van de grondstofprijzen blijft.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer