Ook+met+techniek+bij+de+tijd+blijven
Achtergrond
©

Ook met techniek bij de tijd blijven

Om tot aan het pensioen 900 vleesvarkens te kunnen houden, is het noodzakelijk om bij de tijd te blijven en mee te gaan met de nieuwste technieken. Dat geldt zeker in het Brabantse, met name als je aan de rand van het dorp actief bent. De 58-jarige Harrie Swinkels blijft investeren in omgeving en diergezondheid.

Van kinds af aan ligt het hart van Swinkels in Son en Breugel al bij het houden van vleesvarkens. “Het zijn er intussen wel minder dan de 1.400 vleesvarkens die we ooit in onze vier stallen hebben gehouden. Maar daarmee wil ik doorgaan tot ik kan stoppen met werken.”

Verder uitbreiden aan de dorpsrand was onhaalbaar en daarom is hij in 1996 gestart met een boomkwekerij. En dat is uitgegroeid tot de hoofdtak. Om opslag voor de bomenkwekerij te hebben, heeft hij één van de oudste varkensstallen opgeofferd. De stalinrichting in de overige stallen (twee stammen uit 1978 en een uit 1974) is aangepast. Het vullen van de brijbakken met droogvoer en ccm gebeurt via een computergestuurde droogvoerinstallatie. Korrelmaïs teelt hij op 12 hectare eigen grond en dagelijks haalt hij enkele kruiwagens uit de kuil om de kegelmenger te vullen. “Ccm draagt bij aan een betere diergezondheid”, ervaart hij. “Bovendien is de opleg- en afleverstrategie eind vorig jaar veranderd: nu voeren we alle biggen van onze vast fokker in vier weken aan en gaat de deur twee maanden op slot.”

Samen vallen


Die verandering viel samen met de ingebruikname van de biologische luchtwasser. Een investering die hij aanging voor een periode van minimaal tien jaar. Een op maat gemaakte wasser die de ammoniakuitstoot van 516 varkens met 85 procent reduceert. In combinatie met de verlaging van de geurbelasting kan hij slechts tot 2022 op volle kracht doorgaan. “Daarna zal het een stuk lastiger worden”, zegt Swinkels. “De natuurlijk geventileerde varkensstal emissiearm maken is moeilijk en bij de andere mechanisch geventileerde stal is weinig ruimte. Daarom hoop ik dat er over vier jaar betaalbare en praktisch haalbare aanpassingen in de stal voorhanden zijn om te kunnen voldoen aan de emissiedoelstellingen.”

Maar dat is niet het enige wat Swinkels nog aan regelgeving boven het hoofd hangt om in business te kunnen blijven. Ook het asbest moet nog voor 2024 van alle daken af zijn. “Ik kan absoluut niet tegen lege stallen”, benadrukt Swinkels. “Als mijn gezondheid het toelaat en de financiële ruimte er is, hoop ik ook die investering te doen.”

Ingeleverd


Wat betreft zijn persoonlijke gezondheid heeft Swinkels ingeleverd. Begin mei overkwam hem een bedrijfsongeval en was hij voor langere tijd uitgeschakeld. Zijn vrouw Antoinet en hun twee dochters Ilse en Laura hielden het gezinsbedrijf draaiende. Laura - pas afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit op plantengebied - nam de complete varkenstak voor haar rekening. “Het omgaan met de verschillende technieken en verzorging van varkens had ze snel in haar vingers”, vertelt Swinkels. “De gezondheid van de Tempo-varkens is uitstekend en de luchtwasser draait vlekkeloos. En wijkt bijvoorbeeld de pH af en zien we dat aan de lamp in de stal of omdat het balkje op het scherm in de wasunit oranje is in plaats van groen, dan bellen we VBV in Uden. Een optimaal werkende biologie en de service van dat bedrijf geven mij rust.”

Bekijk ook de foto's bij bedrijf in beeld.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer