Praktijkkennis+met+bigoverleving+drie+keer+delen
Nieuws
©

Praktijkkennis met bigoverleving drie keer delen

Kijken aan welke knoppen je als varkenshouder kunt draaien om de bigoverleving te verhogen op je varkensbedrijf. Met die insteek is in 2016 een praktijkproject bij het varkensbedrijf Van der Meijden-Welvaarts in Oirschot gestart. Tijdens drie bijeenkomsten worden de resultaten, praktische tips en nieuwe kennis en inzichten gedeeld.

De invloed van de conditie van zeugen op de overleving is helder geworden. Funest is het volgens zeugenhouder Kees van der Meijden als gelten onvoldoende ontwikkeld zijn als ze voor de eerste keer worden geïnsemineerd. “Zijn ze dan te licht, dan krijg je dat gebrek aan kilo’s niet meer gerepareerd en blijf je continu achter de feiten aan lopen.” Daarom is streng selecteren van opfokzeugen volgens hem een goede optie om de overleving van biggen te verbeteren. “Zeugen die in het ideale gewichtstraject zitten, scoren beter op bigoverleving dan dieren die er buiten vallen. Nu zit circa 85 procent van mijn zeugen in het gewenste gewicht per worpnummer en dat moet hoger: ik streef naar 90 procent.”

Geboortezorg

Daarnaast zijn geboortezorg en voldoende toezicht tijdens het werpen cruciale factoren om de bigoverleving gunstig te beïnvloeden op je bedrijf. Het verdelen van biest over alle geboren biggen kan via split-suckling. “Maar dat systeem kun je op verschillende manieren toepassen en heeft ook andere effecten op bigoverleving. Je kunt de zwaarste biggen selecteren, biggen op volgorde van geboorte apart zetten of dat doen door de vulling van de buikjes te beoordelen. Het komt aan op vakmanschap en elk dier individueel beoordelen.”

Van der Meijden heeft ook elke big na geboorte gewogen en dieren gevolgd in het vleesvarkenstraject. Hij heeft ervaren dat een vitale big van 850 gram die voldoende biest heeft opgenomen, op een vergelijkbaar gewicht aan de slachthaak terecht kan komen als zijn zwaardere toomgenoten. “Maar wordt zo’n lichte big ’s nachts geboren zonder toezicht en extra zorg, dan kan de overleving wel een probleem zijn.’

Drie bijeenkomsten


Het project is samen met VON (Varkenshouderij Opleidingscentrum Nederland) aangevraagd en medegefinancierd door het Ministerie van EZ via MIT Zuid. Partners in praktijkpilot zijn GD, De Heus Voeders, Topigs Norsvin, De Varkenspraktijk (VC Someren) en MS Schippers.
In Oirschot vinden op dinsdag 30 oktober twee bijeenkomsten plaats: ‘s middag voor het bedrijfsleven (landelijk) en ’s avonds voor varkenshouders (Zuid-Nederland). Voor varkenshouders in Noord-Nederland is die mogelijkheid op dinsdag 6 november bij de GD in Deventer. Deelname is gratis.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer