Ethanolproductie+in+China+legt+druk+op+markt
Nieuws
©

Ethanolproductie in China legt druk op markt

In China zijn plannen om op grote schaal ethanol te gaan produceren. Dat kan de komende jaren voor een flinke stijging van de vraag naar mais zorgen. Op korte termijn is de lagere productie van tarwe een probleem binnen de Europese grondstoffenmarkt. Dat vertelde Marijn Schreurs van inkooporganisatie Centrico, op de studieavond van P. Bos veevoeders op 25 september in Lunteren.

De opkomst van de productie van bio-ethanol in de Verenigde Staten heeft volgens Schreurs in de afgelopen jaren gezorgd voor grote veranderingen op de grondstoffenmarkt. Voor de productie van bio-ethanol wordt in de VS mais gebruikt. In het jaar 2000 ging er nog maar 20 miljoen ton mais naar de bio-ethanolproductie, in 2010 was dat gegroeid naar 125 miljoen ton. Daarna is de groei afgevlakt. Binnen de EU is er ook sprake van een stijging, maar met 18 miljoen ton graan en vooral koolzaad die naar de bio-ethanolproductie gaat, is het aandeel nog een stuk kleiner.

Grote prijspieken


“De grote vraag naar graan voor de bio-ethanolproductie heeft ervoor gezorgd dat in de VS de maisvoorraden zijn afgenomen”, zegt Schreurs. “Gevolg was dat prijzen volatieler zijn geworden. Er is een veel grotere variatie met soms heel hoge prijspieken.”

Omdat China de komende jaren waarschijnlijk fors wil inzetten op de productie van bio-ethanol, kan de graanmarkt wel eens in moeilijke tijden terecht komen. De verwachting is dat de Chinese importbehoefte groeit van 5 naar 50 miljoen ton mais en mogelijk zelfs naar 100 miljoen ton.
Hoe dit gaat uitpakken voor de graanprijzen is voor Schreurs nog een vraag. Er is een ontwikkeling naar alternatieve bronnen voor de bio-ethanol en als de elektrische auto doorzet, kan dit de vraag naar bio-ethanol weer verkleinen. Daarnaast is er in diverse graangebieden nog een flinke productiestijging mogelijk. In de Verenigde Staten groeit de productie jaarlijks nog met 2 procent. Dat is niet meer zo hard als voorheen toen er jaarlijks een groei was van 5 procent. In China ligt de productie nog zo’n 2 ton per hectare achter op de VS, dus daar is nog veel mogelijk. “

Korte termijnprobleem


Binnen de EU is er dit jaar een probleem met de graanoogst. De graanprijzen waren daardoor flink gestegen naar 240 euro per ton tarwe. Doordat het tekort nog meevalt en de oogst in Rusland goed is, zijn de prijzen weer gedaald naar 200 euro per ton. “Maar er blijft een tekort van zo’n 21 miljoen ton. Dat zou je kunnen opvangen met de aankoop van mais vanuit de VS. Maar de extra importheffing die de EU hanteert, belemmert die aankoop”, weet Schreurs. “Daarom zoeken we nu naar graan in het gebied rondom de Zwarte Zee. Hoe het precies gaat uitpakken, weten we nog niet. Het is ook nog een heel logistiek probleem om het graan vanuit die regio naar Europa te krijgen. We kampen nog steeds met de gevolgen van laag water, waardoor de transportkosten over water hoog liggen.”

De vraag voor de komende periode is wat de invloed gaat zijn van de Afrikaanse varkenspest op de vraag naar soja in China. Het kan zijn dat hierdoor de groeiende vraag vanuit China afzwakt. De vraag naar sojabonen zal echter naar verwachting stevig blijven doordat er veel vraag is naar sojaolie. Veel meer eiwit binnen de EU verbouwen zal niet zo snel een effect hebben op de prijzen. De teelt in Amerika en met name Zuid-Amerika is veel efficiënter. De opbrengsten zijn daar veel hoger.

Centrico is de inkooporganisatie van vijf bedrijven: P. Bos mengvoeders, Coppens diervoeding, De Hoop mengvoeders, Fransen Gerrits en Maveecom waarin 13 mengvoerleveranciers zijn vertegenwoordigd. De inkooporganisatie is de vierde speler op de Nederlandse markt van de grondstoffen voor in totaal 2,3 miljoen ton. Dat is bijna 20 procent van de totale markt van 12 miljoen ton in Nederland.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer