PH+waswater+automatisch+regelen
Nieuws
©

PH waswater automatisch regelen

Uit een (beperkte) steekproef uitgevoerd op een aantal locaties met een één-traps biologische luchtwasser of een meer-traps biologische combi-wasser zijn enkele zaken helder geworden. De pH-range van het waswater is bepalend voor de effectiviteit van de wasser. Een automatische pH-regeling verplichten ziet Wageningen UR als een optie.

De onderzoekers constateerden dat bij biowassers met een pH van het waswater hoger dan 7,5 een hogere ammoniakemissie plaatvond dan bij biowassers met een normale pH (6,5 tot 7,5). Bij biowassers met een pH van het waswater onder de 6 is de emissie van ammoniak nog lager, maar wordt een groot deel uitgestoten in de vorm van stikstofoxiden die eveneens een verzurende werking hebben.
Het is volgens de onderzoekers van Wageningen UR cruciaal om de pH van een biowasser in de normale bedrijfsrange van 6,5 - 7,5 te houden. Alleen automatisch registreren van de pH is onvoldoende. Er moet actie ondernomen worden als de pH niet in het optimale traject zit.

PH-regeling


Sinds enige tijd is het in Nederland toegestaan een pH-regeling toe te passen op luchtwassers. Met zuur en loog wordt de pH binnen de ingestelde pH-range gehouden. Het is daarom te overwegen zoiets te verplichten bij biowassers, zoals in Duitsland het geval is.
Lees het rapport: 'Emissies van stikstofverbindingen uit luchtwassers met biologische wasstap'.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer