PIC800+presteert+beter+maar+groeit+niet+harder
Nieuws
©

PIC800 presteert beter maar groeit niet harder

De internationale lancering van PIC800 van fokkerijorganisatie PIC was op 25 juli. De nieuwe Duroc-eindbeer had toen al voet aan de grond gekregen in Nederland. Nakomelingen groeien niet harder, maar ze zijn wel robuuster en presteren beter. 

Volgens Paul van der Meijden, General Manager PIC-NL, wordt van vier PIC800-eindberen al sperma gewonnen en uitgeleverd naar klanten. “Momenteel staan twintig van deze bijzondere Duroc-eindberen in de quarantaine stal. Die zullen half augustus in productie worden genomen.”

Het paradepaardje van PIC is het resultaat van vijf jaar selectie via relationship based genomics (RBGS). Dat levert een 35 procent snellere genetische vooruitgang op. Daarnaast zijn in 2013 wijzigingen in het fokdoel doorgevoerd. “Extra nadruk op robuustheid komt in de PIC800 tot uitdrukking.”

Winstgevend


Ook is de populatie fokdieren waaruit geput kan worden zes keer groter geworden. “Dit alles resulteert in een beer die een beduidend betere robuustheid doorgeeft aan zijn nakomelingen. Varkens die efficiënt groeien en op totale economie sterker zijn dan de concurrentie”, stelt Van der Meijden. “PIC800 geeft meer uniformiteit van koppels op vleesvarkensbedrijven en de uitval is van geboorte tot slacht 2 procent lager. Het is overall de eindbeerlijn met de meeste winstgevendheid voor onze klanten.”

In vergelijking met de huidige Deense Duroc (PIC280) verschilt de groei per dag van de PIC800-nakomelingen niet. “Maar de kwaliteit van het vlees is wel beter”, zegt hij. “Boven op het selecteren op kenmerken als pH van het vlees en intramusculair vet wordt ook geselecteerd op primaire onderdelen - karkaskwaliteit - en malsheid van het varkensvlees. Daarom zal de Deense Duroc snel verdrongen worden door de PIC800-eindbeer.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer