Onduidelijkheid+bij+Deense+genetica
Nieuws
©

Onduidelijkheid bij Deense genetica

Voor varkenshouders met Deense genetica is er momenteel enige onduidelijkheid. DanBred heeft met onmiddellijke ingang de samenwerking met Next Genetix opgezegd. Next Genetix heeft intussen aangekondigd in zee te gaan met twee nieuwe Deense fokkerij-organisaties: Danish Genetics en Danic.

Aan de basis van deze onduidelijkheid ligt de splitsing in het eens machtige Deense fokkerij-bolwerk DanAvl, of DanBred, zoals het momenteel heet. DanBred wilde een andere structuur van de organisatie waarbij fokkerij en verkoop meer van hogerhand werden geregeld. Die structuur stuitte niet alleen op bezwaren bij de Deense fokkers, maar ook bij de mededingingsorganisatie in Denemarken.

Hierdoor zijn er vorig jaar een aantal (grote) kernfokkers uit DanBred gestapt. Dit heeft geleid tot twee nieuwe fokkerij-organisaties: Danish Genetics en Danic.

Next Genetix heeft zich door deze ontwikkelingen beraden op de toekomst. DanBred heeft de uitkomst hiervan niet afgewacht en de samenwerking met Next Genetix per 1 april opgezegd. De levering van sperma gaat daarbij door via Klasse KI. DanBred wil nu eigen fokbedrijven in Nederland opzetten.

Next Genetix heeft daarop aangekondigd te gaan samenwerken met Danish Genetics en Danic. Op dit moment kan de organisatie nog niet aangeven hoe het verder gaat met de huidige fokbedrijven met Deense genetica. De komende weken wordt dit duidelijker.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer