POV+zoekt+bedrijven+met+laag+en+hoog+antibioticagebruik
Nieuws
©

POV zoekt bedrijven met laag en hoog antibioticagebruik

De varkenssector heeft de afgelopen jaren al flinke stappen gezet in het verlagen van het antibioticagebruik. Om het nog beter te gaan doen, start POV nu met een onderzoeksproject. Voor dit project kunnen vijf zeugenbedrijven met een langdurig hoog antibioticagebruik en vijf bedrijven met een langdurig laag verbruik zich aanmelden.

Voor het terugdringen van het antibioticagebruik is geen standaardoplossing die op ieder bedrijf hetzelfde effect heeft. Vorig jaar heeft GD een onderzoek naar de kritische succesfactoren voor een laag antibioticagebruik uitgevoerd. Daar zijn een flink aantal factoren uit naar voren gekomen. Belangrijk zijn biosecurity en kennis, houding en gedrag van de varkenshouder ten aanzien van het antibioticagebruik.

Vervolgonderzoeken


Dit jaar starten twee vervolgonderzoeken. De GD gaat zich verder verdiepen in de gevonden inzichten: waarom wordt het antibioticagebruik wel of niet als probleem ervaren? Wat is er nodig om dit te kunnen veranderen?
Het tweede onderzoek richt zich op de coaching van bedrijven met een langdurig hoog gebruik, hoger dan gewenst. Heleen Prinsen van ZLTO voert dit onderzoek uit samen met de Faculteit Diergeneeskunde. De twee projecten zullen elkaars kennis delen, zodat het veel praktische handvatten oplevert voor de varkenshouders.

Tien bedrijven gezocht


Voor het onderzoek zoekt de POV naar vijf bedrijven die in heel 2016 en 2017 een hoog antibioticagebruik hadden en die moeite hebben dit te  verminderen. Tegelijk zijn er ook vijf bedrijven nodig die in heel 2016 en 2017 juist een laag antibioticagebruik hadden.

De bedrijven krijgen bezoek van specialisten die de knelpunten of juist de succesfactoren in kaart brengen. De bedrijven die veel antibiotica gebruiken, krijgen daarna een coachingtraject aangeboden waarbij nauw wordt samengewerkt met de eigen dierenarts en veevoeradviseur.

Aanmelden kan bij ljanssen@pov.nl

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer