De+jeugd+g%C3%A9%C3%A9ft+energie
Blog
©

De jeugd gééft energie

Mij bereikte onlangs een vraag van drie studenten van HAS Hogeschool in Den Bosch. Ze doen de opleiding Bedrijfskunde Agrifoodbusiness en volgen de module ‘agribusiness en omgeving’. In deze module gaan ze de varkenssector en zijn omgeving in beeld brengen. Ze willen graag een interview met een adviseur om zich te verdiepen in de varkenshouderij en om het te hebben over hoe deze adviseur in de sector staat.

Het gaat mij nu niet over de inhoud van het interview. Het gaat mijn meer over het traject en de sfeer van het gesprek. Je kunt merken dat het traject goed is voorbereid. Hiermee bedoel ik het maken van de afspraak, de rolverdeling tijdens het interview en de schriftelijke terugkoppeling van het gesprek. Het traject komt rustig, gecontroleerd en professioneel over.

Dit legt mogelijk de basis om er nu iets over te schrijven. Er gebeurt voor mij namelijk veel meer dan alleen kennis delen: het gesprek levert mij namelijk ook iets op. Deze drie jonge mensen hebben namelijk alle drie bewust gekozen voor een agrarische opleiding. Ik ben altijd benieuwd waarom. Dan blijkt dat ze alle drie een heel andere achtergrond en invalshoek hebben. De ene heeft geen connectie met de agrarische sector, de andere is afkomstig van een akkerbouwbedrijf en de derde is opgegroeid op een varkensbedrijf. Dat geeft het interview een heel mooie kleur. Tevens doet het mij goed om jonge mensen te zien die geïnteresseerd zijn in en geprikkeld worden door de varkenshouderij. Mijn conclusie is: ook ík leer altijd van dit soort gesprekken. Hoe kijken jongere mensen - ‘de jeugd’ - naar bepaalde onderwerpen? Hoe pakken zij iets aan? Waarom kiezen ze iets? Hoe kijken ze naar de varkenshouderij? Hierbij is openheid en onbevangenheid geen blokkade, maar juist een kracht. Ook word ik me er weer van bewust dat goede vragen krachtiger zijn dan antwoorden. Dus ook dit interview is zeker geen eenrichtingsverkeer geweest. Na een uur is het interview afgelopen.

Ongeveer een week later krijg ik de samenvatting. Hiermee is een traject afgesloten. De investering in tijd van vier mensen is in mijn ogen erg goed geweest. Ook al dacht ik er in eerste instantie - bij het ontvangen van de interviewaanvraag - anders over doordat ik mezelf soms laat leiden door de drukte!

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer