Aanvaardbaar+antibioticagebruik+zeugen+en+vleesvarkens
Nieuws
©

Aanvaardbaar antibioticagebruik zeugen en vleesvarkens

Het verbruik van antibiotica bij zeugen met zogende biggen en de vleesvarkens is al enkele jaren aan het stabiliseren op een laag niveau. Meer dan 90 procent van de bedrijven zit in het huidige streefgebied van de SDa. Voor het SDa-expertpanel is er genoeg reden om benchmarkwaarden aan te geven voor een aanvaardbaar antibioticagebruik bij deze diersectoren. Aanvaardbaar wil zeggen een beperkt antibioticagebruik, zodat zieke dieren wel behandeld kunnen worden.

Met het noemen van benchmarkwaarden voor aanvaardbaar gebruik stapt de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) over op een andere systematiek. Tot en met dit jaar hanteerde de SDa drie benchmarkwaardes: de streefgebied, het signaleringsgebied en het actiegebied. Het advies is om vanaf 2019 te gaan werken met een benchmark voor aanvaardbaar gebruik. Een gebruik boven deze benchmarkwaarde is dan direct aanleiding tot actie. Het signaleringsgebied vervalt hiermee.

Lager dan streefwaarde

De benchmarkwaarde voor aanvaardbaar gebruik bij zeugen met biggen is 0 tot 5 dierdagdoses en bij ook bij vleesvarkens is dat ook 0 tot 5 doses. Deze benchmarkwaarde geldt van voor de periode van vijf jaar van 2019-2024. Dat is een ambitieuze doelstelling maar volgens de SDa wel haalbaar. Meer dan 50 procent van de bedrijven valt al drie jaar op rij binnen deze doelstelling. De nieuwe benchmarkwaarde is een flinke verlaging van de huidige benchmarkwaarde voor het streefgebied. Die loopt bij zowel de zeugen met biggen als bij de vleesvarkens van 0 tot 10. De SDa adviseert de varkenssector daarom om samen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit goede afspraken te maken over de invoering van de nieuwe benchmarkwaardes. Een overgangsperiode is nodig om het soepel te laten verlopen.

Voorlopige benchmarkwaarde biggen

Voor gespeende biggen is nog geen benchmarkwaarde voor aanvaard gebruik vast te stellen, vindt het SDa expertpanel. Pas sinds 2016 gelden er aparte benchmarkwaardes voor speenbiggen. Bij de speenbiggen vallen nog veel bedrijven in het signaleringsgebied en actiegebied. In 2017 is dat respectievelijk 16 procent en 15 procent. De SDa stelt daarom alleen een voorlopige benchmarkwaarde voor van 20 dierdagdoses bij de gespeende biggen, die geldt voor 2019 en 2020. Boven een benchmarkwaarde van 20 valt het bedrijf dan in het actiegebied.

Lees meer over de daling van het antibioticagebruik.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer