Fijn+dat+lekker+ook+verantwoord+kan+zijn
Nieuws
©

Fijn dat lekker ook verantwoord kan zijn

'Fijn dat lekker ook verantwoord kan zijn'. Zo omschrijft Bert van den Berg, programmanager Veehouderij bij de Dierenbescherming, het recept voor de toekomst van de varkenshouderij. Hij deed dat maandagavond 28 mei tijdens de jaarvergadering van Coöperatie Topigs.

Of het nu samenwerken heet, een ketenvorming of integreren, de komende jaren zal de varkenssector stappen moeten zetten, bleek wel op de jaarvergadering. De verschillende schakels in de keten moeten meer samen doen om de sector in Nederland overeind te houden.

De Nederlandse varkenssector heeft een goede naam. De consument in China koopt bijvoorbeeld graag Nederlands varkensvlees omdat het van gezonde varkens komt. “Om te zorgen dat gezonde dieren de norm zijn en blijven, is dan wel meer samenwerken in de keten nodig”, zegt Elzo Kannekens, plaatsvervangend Chief Veterinarian Officer bij het Ministerie van Landbouw. “Het ministerie staat hier open voor en met de coalitie Viva zijn we in goed overleg. Daarbij zullen nieuwe EU-regels voor de aanpak van ziekten mogelijkheden bieden om meer te doen aan de aanpak van bijvoorbeeld PRRS.”

Jaarcontract


“Bij een goede samenwerking kun je vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen”, vindt Van den Berg. “Als je wekelijks je varkens naar een andere slachterij wilt brengen, lukt dat niet. Sluit daarom jaarcontracten af met een slachterij. We moeten af van de ‘ratrace’ van steeds meer produceren voor lage prijzen. Smaak en verantwoord produceren moeten op de eerste plaats staan. De kalver- en vleeskuikensector laten zien dat een goede afstemming tussen vraag en aanbod kan.”

Zonder antibiotica


Een veehouderij zonder antibiotica moet volgens Mark Schippers, directeur van MS Schippers het doel zijn van een gezonde varkenshouderij. “Dat kan door aan de basis te beginnen met een betere hygiëne. Pas dan komen vaccinaties aan de orde en alleen bij echte ziekteproblemen nog antibiotica. De hoge gezondheidskosten moeten omlaag. In Nederland is het 100 euro per zeug, in Duitsland zelfs 150 euro per zeug. Meer hygiëne is goed voor ieder varken. Zorg dat de slachterij meer wil betalen voor jouw product.”

Verantwoording slachterij


Wel moet die slachterij dan de verantwoording nemen dat er betaald wordt voor bijvoorbeeld aanvullende welzijnseisen. “Een varkenshouder heeft al veel taken op zijn bedrijf”, merkte varkenshouder John van Paasen op. “Hij kan de vermarkting van zijn varkens er niet ook nog bij doen. De slachterij moet hierbij voorop lopen en producten maken waar een markt voor is.”

Onderscheid maken


“Onderscheid maken in de markt moet daarbij wel kunnen,” stelt varkenshouder Hans Verhoeven. “Met KDV zetten we varkens in de markt die hun hele leven antibioticavrij zijn gehouden. Die garantie kunnen we geven. Het is een extra boven op het feit dat Nederlands varkensvlees altijd vrij is van antibiotica.”

Regelgeving moet meewerken


De regelgeving moet wel meewerken in het geheel, merkte student Joris Hendriks op. “Als zeugenhouders er voor kiezen om over te stappen naar de TN70, neemt het aantal biggen toe. Dan hebben ze meer ruimte nodig in hun stallen. Het moet dan ook mogelijk zijn om bij te bouwen. Anders heb je een conflict met het in leven houden van de biggen.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer