Geen+reden+voor+paniek+over+delta+coronavirus
Nieuws
©

Geen reden voor paniek over delta coronavirus

Onderzoek op de universiteiten van Utrecht en Iowa State laat zien via welk mechanisme het porcine delta coronavirus cellen van dieren of mensen kan infecteren. Dat betekent volgens Berend Jan Bos, universitair hoofddocent in Utrecht, niet dat er reden is voor paniek. Er is op dit moment geen bewijs dat dit virus direct van varkens naar mensen kan overspringen. Het virus is ook niet bij mensen aangetoond.

Het porcine delta coronavirus (PDCoV) is een nieuw virus dat in 2012 voor het eerst bij varkens is gevonden. In 2014 is het aangetoond in Amerika. In Europa is het tot op heden niet aangetoond. Het porcine delta coronavirus is familie van PED en andere coronavirussen. De verschijnselen van PDCoV zijn doorgaans minder ernstig dan bij PED. Het virus kan zorgen voor diarree en braken. Jonge zogende biggen hebben er het meeste last van en kunnen er aan overlijden. Een besmetting met PDCoV is op dezelfde manier te voorkomen als PED: met een strikt hygiënebeleid.

Binding aan eiwit


Op de universiteiten is onderzocht op welke manier het delta coronavirus het dier kan infecteren. Het blijkt dat het daartoe eerst bindt aan een bepaalde receptor aan de buitenkant van de cellen. Dit is een zogeheten APN-eiwit. Na de binding aan dit eiwit zit PDCoV dan kans om de cellen van het varken binnen te komen, zich te vermenigvuldigen en voor ziekteverschijnselen te zorgen.

Geen bewijs


De onderzoekers hebben nu aangetoond met onderzoek van cellijnen dat het APN-eiwit ook bij cellen van andere dieren, vogels en de mens voorkomt. Daardoor kan PRCoV binden aan de buitenkant van de cellen. Dat wil volgens Berend Jan Bos dan niet zeggen dat het virus ook de cellen kan binnendringen en andere dieren of de mens ziek kan maken. “Daar is op dit moment geen bewijs voor. Het virus kan dus niet direct van varkens naar andere dieren of mensen overspringen. Bovendien is dit virus nog niet in Europa gerapporteerd.”

De familie van coronavirussen komt bij mensen en dieren voor. Meestal geven ze lichte klachten van de luchtwegen of het maagdarmstelsel. Soms zijn de verschijnselen ernstiger, zoals bij PED. Bij de mens geeft het SARS-virus ernstige ziekteverschijnselen Dit virus werd in 2002 in China voor het eerst bij mensen ontdekt. Na aanpassingen is dit virus overgegaan van dieren naar mensen. Het MERS-virus dat in 2012 in het Midden Oosten werd ontdekt kon rechtstreeks overgaan van kamelen naar de mens. Het kan ernstige verschijnselen geven bij mensen met andere gezondheidsproblemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer