Hoe+dan%2C+hoe+dan%3F
Blog
©

Hoe dan, hoe dan?

Sinds de kreet: ‘Hoe dan, hoe dan? Gewoon hard fietsen!’ (uitgesproken door de vriendin Dylan van Groenewegen, de winnaar van de laatste etappe van de Tour de France in 2017), is deze uitroep bij GD een eigen leven gaan leiden. Heel vaak stellen we elkaar de vraag: Hoe dan, hoe dan? Zeker als we een probleem of een vraag hebben waar niet meteen een makkelijke oplossing of eenvoudig antwoord voor is.

Eén van de zaken waar we het samen vaak over hebben is bigvitaliteit en de bigoverleving. De vraag is: hoe kunnen wij, GD, varkenshouders helpen om te zorgen dat zoveel mogelijk biggen overleven? We kunnen natuurlijk niet letterlijk naast jullie gaan staan in de kraamstal om een handje te helpen.
Maar wat kan GD dan wel betekenen? Ons antwoord is: innoveren. Nieuwe producten maken waarmee varkenshouders en dierenartsen goed kunnen evalueren hoe de biestopname van de biggen is, en dus de biestkwaliteit. Daar zijn we hard mee aan het werk en we zetten mooie stappen.

Sinds deze week is er binnen GD een heuse strijd losgebarsten, de Innovatie Award. Oftewel: wie bedenkt het leukste, interessantste en zinvolste innovatieproject waar de veehouderij wat aan heeft? De afdeling Varken gaat bij deze prestigestrijd voor onderzoek naar stress bij zeugen. We willen voor de varkenshouder inzichtelijk kunnen maken hoe het staat met stress bij zeugen rond het werpen. Het is namelijk bekend dat stress een negatieve invloed heeft op het werpproces en de lactatie, en dus de bigvitaliteit.

Het hele pand van GD hangt vol met flyers met dansende zeugen. Wat leuk is om te merken, is hoeveel aandacht en vragen dat oplevert van de directe collega’s die niet de hele dag met varkens bezig zijn. En dat is weer goed voor de varkenshouderij, omdat het belangrijk is dat iedereen bij GD betrokken is bij een gezonde en vitale varkenshouderij.

Nu is het afwachten. Hopelijk kan ik na de zomer melden dat we de Innovatie Award hebben gewonnen en gaan we iedereen buiten GD enthousiasmeren. Hoe we dat gaan doen? Hoe dan? Dat zien we na de zomer wel!
Fijne vakantie.

Manon Houben
Hoofd varkensdierenartsen bij GD

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer