Samen+het+varkensvleeskarretje+vullen
Achtergrond
©

Samen het varkensvleeskarretje vullen

In de legpluimveehouderij is Ruud Zanders van het Pluimhuis absoluut geen onbekende aan het innovatiefront. Hij was 5 jaar betrokken bij het in de markt zetten van Rondeel-eieren met drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de dierenbescherming, samen met Albert Heijn. Daarna ging hij als zelfstandig ondernemer aan de slag. Samen met ondernemers in de legsector zette hij eierenconcepten op voor Jumbo supermarkten (Zorgeieren), Plus supermarkten en Spar (Haameieren) en voor Lidl Nederland (Kipster). “Bijzonder is dat Lidl zich voor vijf jaar aan de ecologisch efficiënte Kipster in Oirlo heeft verbonden. Dat maakt het financieren van een innovatief concept makkelijker.”

Naar de basis


Terug naar de basis is volgens Zanders nodig om écht te kunnen verduurzamen. Waarom eten mensen eieren en wat is de rol van de kip in de voedselketen? “Een scharrelende kip die eieren produceert op basis van restjes, is een prima vorm van efficiency”, stelt hij. “Om tot écht duurzame varkensvleesconcepten te komen, zou de varkenshouderij dat denkproces moeten doorlopen. Waarom eten mensen varkensvlees en welke functie hebben varkens in het streven naar een circulaire economie? Om alle grond op de aardbol optimaal tot waarde te brengen zijn varkens nodig. Ze scharrelen rond, leven van reststromen en leveren mest. Daar moet je als sector dan ook zo volledig mogelijk op inzetten.”
Zanders haalt een voorbeeld aan om aan te tonen dat het systeem scheef is gegroeid. “Nu brengt sojaschoot meer op dan de sojaolie, dus verbouwen akkerbouwers in Brazilië, Argentinië en de VS enorme hoeveelheden soja voor het voeden van ons vee. Dat is niet ecologisch en zal op de lange termijn niet vol te houden zijn.”

Volhoudbaar


Een volhoudbare varkenshouderij is in Zanders' ogen een sector die alleen reststromen omzet in een smakelijk en verantwoord stukje varkensvlees. Dat idealistische beeld heeft een flinke impact op de omvang van de varkensstapel in de EU. “Het aantal varkens zal waarschijnlijk fors moeten afnemen”, stelt Zanders. “Ik besef dat dat nu veel weerstand oproept, maar op de lange termijn verdienen varkensboeren wel een betere boterham. Liever minder en beter dan teveel en niet volhoudbaar.”

Zanders roept varkenshouders op om te bewijzen dat volledig circulair mogelijk is. “Werk samen bij het uitwerken van een duurzaam en onderscheidend concept en betrek een supermarkt bij je plannen.”

Kijk ook eens op de site van het pluimhuis.nl.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer